NavMenu

Šume Srpske u problemu - Vlada dala saglasnost za kredit od 22 mil KM

Izvor: Capital Srijeda, 13.05.2020. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: YIFANG NIE/shutterstock.com)
Šume Republike Srpske u problemima su do grla. Veliki dio drvoprerađivača ne radi, pa im sirovina i ne treba. Uprava je dozvolila dodatno produženje rokova za plaćanje, čime je pojačano ugrožena likvidnost. Sa druge strane, izvođačima radova se konstantno duguje, zbog čega prijeti totalna obustava isporuke drvni sortimenata. U redu za novac su i lokalne zajednice, dobavljači i drugi. Samo Poreskoj upravi duguju 6,6 mil KM.

Zbog svega navedenog, Vlada Republike Srpske u funkciji skupštine akcionara je dala upravi preduzeća saglasnost da se kreditno zaduži za 22 mil KM, saznaje Capital.

Po kojoj kamatnoj stopi i koliko godina će se otplaćivati u Šumama Srpske nisu otkrili. Kažu kako se problemi gomilaju već duži vremenski period te da su dolaskom pandemije kulminirali.

- Preduzeće više nije u mogućnosti da prati plaćanje obaveza prema izvođačima radova, lokalnim zajednicama kao i drugih obaveza. Tekući prilivi su sve manji, a pogotovo produženjem rokova plaćanja kupcima - rekli su za Capital u upravi Šuma.

Prema njihovim riječima veliki drvoprerađivači koji su izvozno orjentisani iskazivali su sve manju potrebu za sirovinama, dok su neki kao što su Destilacija Teslić, RS Silicon Mrkonjić Grad u potpunosti zaustavili proizvodnju i preuzimanje šumskih drvnih sortimenata, jer na tržištu nisu bili u mogućnosti plasirati svoje proizvode.

- U nastaloj situaciji smanjena je potražnja i otežano plaćanje sortimenata, te je iz tih razloga uprava preduzeća omogućila dodatno produženje rokova plaćanja za drvoprerađivače koji su izvršavali dinamički plan ili preuzimali i veće količine od planom predviđenih, a na osnovu prijedloga šumskih gazdinstava - rekli su u Šumama RS.

Kada će se situacija u šumarstvu popraviti, malo ko može da precizira u ovom momentu.

Lazo Šinik, sekretar u Udruženju šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske kaže kako je situacija na tržištu u najboljem slučaju neizvjesna.

- Kada je drvoprerada u pitanju tržište je usljed pandemije poremećeno i nepredvidivo je kojom brzinom će sve ovo da se vrati u normalu. Mnoge narudžbe su zaustavljene. Ovo što se do sada radilo je bilo odrađivanje ranije ugovorenih poslova. Skladišta su puna, a kako prodavnice nisu radile, roba se nije imala kome prodati. Kada je maj u pitanju, ponovo kreću neke manje narudžbe, ali je za sada sve to neizvjesno - kaže on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.