NavMenu

Kako ući u RS radi obavljanja poslovnih aktivnosti - Kakvi su propisi u regionu?

Izvor: eKapija Utorak, 12.05.2020. 11:25
Komentari
Podeli
(Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je 8. maja Zaključak o boravku stranog državljanina u Republici Srpskoj zbog poslovnih obaveza, koji je stupio na snagu danom donošenja, a u kom je navedeno da strani državljanin mora predočiti inspektoru Republičke uprave za inspekcijske poslove slijedeće dokumente: potvrda o negativnosti testa na covid 19 ovlašćene laboratorije ne starije od 48 časova i pozivno pismo kompanije koja ga angažuje.

Kako je saopšteno iz Privredne komore RS inspektor Republičke uprave za inspekcijske poslove na graničnom prelazu izdaje rješenje o kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana, koje sadrži prijavljenu adresu boravka i adresu mjesta rada lica. Ukoliko lice završi poslovne obaveze i prije isteka kućne izolacije može napustiti RS odnosno BiH.

Po dolasku u mjesto boravka strano lice je obavezno da se prijavi nadležnoj policijskoj stanici MUP-a RS. Za vrijeme boravka u Republici Srpskoj lice je obavezno pridržavati se mjera lične zaštite, kao i drugih priopisanih mjera od strane nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

- Da bi gorenavedeni zaključak u potpunosti bio primjenjiv potrebno je da Savjet ministara izmijeni ili stavi van snag Odluku o posebnim uslovima za ulazak stranaca u BiH. Na sastanku održanom 7. maja između predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i entitetskih premijera zaključeno je da će u toku ove sedmice, u skladu sa inicijativama Republike Srpske i Federacije BiH, Savjet ministara razmatrati izmjenu Odluke o posebnim uslovima za ulazak stranaca u BiH kojom će biti odobren ulazak stanaca koji u svrhu realizacije poslovnih aktivnosti sa domaćim kompanijama imaju potrebu da putuju u BiH (proizvodne aktivnosti, realizacija remonta, prijem i odobravanje proizvoda za izvoz i dr.), uz propisivanje i poštovanje posebnih zdravstveno-epidemioloških procedura za ovakve slučajeve od strane nadležnih institucija - navodi se na sajtu PK RS.

Prelazak granice Srbije

U Republici Srbji još uvijek nisu zvanično objavljeni propisi kojim bi bio omogućen prelazak državne granice strancima u cilju obavljanja poslovne djelatnosti. Prema nezvaničnim najavama za ulazak u Republiku Srbiju, u cilju studiranja ili obavljanja poslovnih aktivnosti, bi trebao biti dovoljan negativan PCR test, ne stariji od 72 časa, dok će u suprotnom stranci koji dolaze u tu zemlju morati u karantin na 14 dana.

Propisi u Hrvatskoj

U Republici Hrvatskoj je od 11. maja olakšan prelazak državne granice, uz ukidanje mjera samoizolacije. Za strane državljane kojima se pod posebnim uslovima dopusti ulazak u Republiku Hrvatsku ne provodi se više mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana već im se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku od strane granične policije uručuje letak u kojim su obaveyani da poštuju opšte i posebne preporuke i uputstva HZJZ-a

Ako strani državljanin ima namjeru preći granicu RH mora zadovoljiti jedan od sljedećih uslova:

- posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u RH ili plovila (moguće i nosilac leasinga), ili dolazi na sahranu u RH (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uslova, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske

- posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv privrednog subjekta u Republiku Hrvatsku, interes privrednog subjekta za njihov dolazak u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz RH

- Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u vome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojih su se dužni pridržavati hrvatski i strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku možete pročitati na sledećem linku.

U CG obavezna samoizolacija

U Crnoj Gori je obavezna samoizolacija produžena do 18. maja za sve crnogorske državljane, kao i za strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj gori, koji dolaze u inostranstvo, a na osnovu rješenja zdravstvene sanitarne inspekcije. Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju uz praćenje zdravstvenog stanja ovog lica, kao I svih članova domaćinstva koji se zadese u tom porodičnom smještaju od strane nadležne službe, u trajanju od 14 dana.

Produžena je i mjera zabrane ulaska strancima do 18. maja, osim strancima sa stalnim ili privremenim boravkom, stranimk pomorcima i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe, uz posebne mjere nadzora.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.