NavMenu

Izgradnja kulturno-sportskog centra u Mostaru vrijednog 33 mil. KM - Nastavak radova na dvorani započetih 2008. zavisi od priliva novca

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 20.01.2010. 09:20
Komentari
Podeli

Kada će biti dovršena izgradnja objekta kulturno-sportskog centra u Mostaru još je neizvjesno, kazao je direktor Agencije za izgradnju kulturno-sportskog centra Edin Prašo.

On je rekao kako će izgradnja teći u skladu s prilivom novca namijenjenog tim aktivnostima.

"Još nemamo osiguran novac za cjelokupnu izgradnju dvorane. Sada su u tijeku radovi na betonskoj konstrukciji podruma i dviju podzemnih etaža. To je dio izgradnje prve faze projekta i trenutno trošimo dva i pol milijuna maraka koje imamo osigurane. Međutim, za cjelokupnu dvoranu potrebno je preko 30 milijuna ", naveo je Prašo.

Istakao je kako je potrebno da grad Mostar odluči da mu je izgradnja modernoga sportskog centra prioritet, kako bi kvalitetno mogla da bude zatvorena financijska konstrukcija projekta.

"U samom Mostaru vladaju najmanje dva interesa. U Federaciji BiH njih nekoliko, a nitko ne zna koliko interesa vlada u BiH. Zbog svega toga je i otežana izgradnja jednog tako velikog i kompliciranog projekta kao što je moderna sportska dvorana. Potrebno je stvoriti kampanju kroz koju bi bio osiguran novac za izgradnju i onda ne bismo imali problema", izjavio je Prašo.

Podsjećamo, kulturno-sportski centar Mostar, u sklopu kojeg je predviđena i izgradnja moderne sportske dvorane, započeo je još 2008. godine i to na temeljima sportske dvorane, čija je gradnja bila započeta još potkraj osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Međutim, zbog krize vlasti i nedonošenja gradskog proračuna, koji su obilježili prošlu godinu u gradu na Neretvi, bili su stali i radovi na sportskoj dvorani. Radovi su nedavno ponovno započeli, no neizvjesno je kada će i završiti.

Inače, nova dvorana površine 30.000 kvadratnih metara trebalo bi da bude sagrađena prema svim europskim standardima. U sklopu sportske dvorane trebalo bi da bude izgrađena i podzemna garaža, koja bi, prema projektnoj dokumentaciji, trebalo da ima 700 parking mjesta, što je i najbitnije za Mostar, kojemu kronično nedostaju parkirališta.

Osim garaže, prema idejnom projektu podzemnih etaža, dvorana će imati poslovno-tržni centar, prodajnu galeriju, restorane, disko-klub, saunu, fitnes, svlačionicu za sportaše, dvoranu za sjednice, sportski klub, kafiće, garderobu i brojne druge sadržaje.

Procijenjena vrijednost ovog projekta je 33 miliona maraka, a financirat će je grad Mostar.

Cijeli objekat bi trebalo da ima sportske terene za sve sportove te korištenje središnje arene za koncerte, dok bi se uz samu arenu u vanjskim dijelovima objekta nalazili restoran, dio sa poslovnim prostorima, koji bi jednim dijelom i financirali dvoranu. Ovisno od sporta, dvorana bi raspolagala sa tri do pet tisuća mjesta, dok bi tijekom drugih manifestacija raspolagala sa 6.000 sjedećih mjesta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.