Izvor: Beta | Utorak, 12.05.2020.| 07:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka planira da dokapitalizuje Deutsche Bahn sa više milijardi evra

Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Njemačka vlada planira dokapitalizaciju Deutsche Bahn-a sa više milijardi evra, kako bi njemačka željeznica nadoknadila gubitke zbog pandemije korona virusa, saznaje Frans pres.

Prema dokumentu u koji imao uvid Frans pres, Deutsche Bahn bi mogao da od Vlade, koja je jedini akcionar, dobije između 6,9 mlrd EUR i 8,4 mlrd EUR, kako bi prevazišao probleme zbog drastičnog smanjenja željezničkog saobraćaja.

Njemačka željeznica bi mogla da izgubi između 11 i 13,5 mlrd EUR u periodu 2020-2024, prema scenariju koji razmatra njemačka vlada. Novac bi mogao da bude brzo odblokiran, sa prvom tranšom od 4,5 mlrd EUR već narednih sedmica.

Berlin takođe radi na povećanju maksimalnog iznosa duga odobrenog ovoj grupi, koji je sada ograničen na 25,4 mlrd EUR.

Međutim, te mjere mora da odobri Evropska komisija, kao i budžetska komisija Donjeg doma njemačkog parlamenta Bundestag, precizira se u dokumentu.

Deutsche Bahn nije želio da prokomentariše za Frans pres ova saznanja prije sastanka Nadzornog odbora koji se sastaje u petak.

Putnički saobraćaj je u aprilu smanjen za 80% do 90%, a teretni saobraćaj za 40%. Ovaj pad saobraćaja je uslijedio nakon 2019. godine kada je Deutsche Bahn zabilježio rekordan promet.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.