Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 11.05.2020.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turistička organizacija Banjaluke počela realizaciju projekta TANGRAM - Cilj zaštita Banj brda od urbanizacije

Ilustracija (Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Turistička organizacija Grada Banjaluka (TOBL) počela je realizaciju projekta TANGRAM kako bi uredila, mapirala i zaštitila zelenu oazu Banj brda od urbanizacije.

Iz TOBL-a su istakli da realizacija većine projekata zavisi od trenutne situacije, jer ne znaju kako će se kretati turistički promet do kraja godine.

- To nam je najveći problem, jer zbog pandemije koronavirusa ne znamo kakvi će biti naši prihodi, te da li ćemo i koliko moći investirati u planirane poslove. Ovu situaciju koristimo da u prvi plan stavimo gradska izletišta, te da vratimo goste. Počeli smo kampanje za promociju putem interneta i društvenih mreža - rekli su iz TOBL-a.

Naglasili su da je početak realizacije projekta TANGRAM bio planiran još za februar, te da je nosilac italijanska opština Monca sa devet partnera iz sedam mediteranskih zemalja.

- TANGRAM se odnosi se na unapređenje položaja parkova na mediteranskom turističkom tržištu. Time ćemo pokušati da istražimo mogućnosti ostvarenja našeg konačnog cilja, stvaranja "Zelene potkovice grada", čime bi zelene površine Banj brda, Krčmarica i Suturlije bile zaštićene od urbanizacije - rekli su u TOBL-u.

Naglasili su da se početak projekta odnosi na istraživanje potencijala, prikupljanje podataka i anketiranje kako bi napravili što kvalitetnije planove za upravljanje park šumom Banj brdo.

- Cilj je da se na osnovu tih informacija postavi temelj za dalje djelovanje. U planu je pilot-projekat malih intervencija koji traje do 2022. godine, a prva će vjerovatno biti kartiranje svih postojećih staza na Banj brdu. Mnogi Banjalučani poznaju samo rutu koja vodi preko Rajnerovog vrela i asfaltnim putem. Veoma malo ljudi koristi druge staze koje se nalaze na tom području, krenuvši od Ponira i Srpskih toplica - rekli su iz TOBL-a.

Istakli su da postoji mreža šumskih puteva, pješačkih staza i vrela koje građani i turisti ne mogu tako lako pronaći ako nemaju mapu ili ako nisu ucrtane u neku onlajn platformu.

- Druga intervencija se odnosi na uvođenje pješačke i biciklističke signalizacija. Pored toga, posvetićemo se uređenju osmatračnice i postavljanju ograde radi sigurnosti. Želimo ponovo da osposobimo teleskop, koji se nalazi kod spomenika - istakli su iz TOBL-a.

Naglasili su da bi bilo neophodno renovirati spomenik i muzej, te da će ta pitanja biti definisana kroz ovaj projekat.

Krupa na Vrbasu

Iz TOBL-a su istakli da su planirali da riješe problem otpada na izletištu u Krupi na Vrbasu.

- Željeli smo da uspostavimo sistem odvoza smeća sa najposjećenijih izletišta, kao što su Slapovi na rijeci Krupi i njeno izvorište. Realizacija ove ideje zavisi od novca kojima ćemo raspolagati. Cilj je da uspostavimo sistem prikupljanja otpada, tako što bismo dogovorili prevoz smeća sa komunalnim preduzećima. Kad to bude riješeno onda se može tražiti odgovornost posjetilaca koji pretrpavaju korpe - rekli su u TOBL-u.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.