Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 11.05.2020.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH definitivno skinuta sa evropske AML "sive liste"

Bosna i Hercegovina definitivno je skinuta sa evropske liste visokorizičnih zemalja u pogledu pranja novca i finansiranja terorizma, izvještava Indikator.ba.

Evropska komisija objavila je da je 7. maja 2020. uklonila BiH sa liste zajedno sa Etiopijom, Gajanom, Laosom, Šrilankom i Tunisom.

Iako je Bosna i Hercegovina u februaru 2018. skinuta s crne liste Radne grupe za suzbijanje pranja novca (FATF), a prije toga od 2015. sa sive liste Moneyval-a, Evropska unija je sve do sada zadržala BiH na listi visokorizičnih zemalja.

Zbog toga je provođenje finansijskih transakcija bilo otežano, jer su banke koje posluju u Evropskoj uniji bile obavezne provoditi posebne procedure kada je u pitanju novac upućen ka BiH, ili iz BiH ka Evropskoj uniji. Trpjele su i izvozne kompanije koje nailazile na teškoće povezane sa naplatom.

Nakon što je BiH prije nekoliko godina dospjela na dno, u krug zemalja kao što su Iran, Irak, Pakistan, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis i Jemen, vlasti su se trgnule i učinile značajan napor da zemlja ispuni svoje međunarodne obaveze.

Sa najnovijom odlukom BiH je konačno uklonjena sa popisa zemalja koje imaju nedostatke u oblasti AML-a, ali kao što je i naglašavano iz Ministarstva pravde BiH, naša zemlja mora nastaviti raditi na poboljšanju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma kroz provedbu međunarodnih standarda ako ne želimo da se ponovo nađemo na sivoj listi Moneyvala ili FATF-a 2022.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.