NavMenu

BiH definitivno skinuta sa evropske AML "sive liste"

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 11.05.2020. 15:16
Komentari
Podeli
Bosna i Hercegovina definitivno je skinuta sa evropske liste visokorizičnih zemalja u pogledu pranja novca i finansiranja terorizma, izvještava Indikator.ba.

Evropska komisija objavila je da je 7. maja 2020. uklonila BiH sa liste zajedno sa Etiopijom, Gajanom, Laosom, Šrilankom i Tunisom.

Iako je Bosna i Hercegovina u februaru 2018. skinuta s crne liste Radne grupe za suzbijanje pranja novca (FATF), a prije toga od 2015. sa sive liste Moneyval-a, Evropska unija je sve do sada zadržala BiH na listi visokorizičnih zemalja.

Zbog toga je provođenje finansijskih transakcija bilo otežano, jer su banke koje posluju u Evropskoj uniji bile obavezne provoditi posebne procedure kada je u pitanju novac upućen ka BiH, ili iz BiH ka Evropskoj uniji. Trpjele su i izvozne kompanije koje nailazile na teškoće povezane sa naplatom.

Nakon što je BiH prije nekoliko godina dospjela na dno, u krug zemalja kao što su Iran, Irak, Pakistan, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis i Jemen, vlasti su se trgnule i učinile značajan napor da zemlja ispuni svoje međunarodne obaveze.

Sa najnovijom odlukom BiH je konačno uklonjena sa popisa zemalja koje imaju nedostatke u oblasti AML-a, ali kao što je i naglašavano iz Ministarstva pravde BiH, naša zemlja mora nastaviti raditi na poboljšanju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma kroz provedbu međunarodnih standarda ako ne želimo da se ponovo nađemo na sivoj listi Moneyvala ili FATF-a 2022.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.