Izvor: Indikator | Nedjelja, 10.05.2020.| 08:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Produžen rok za zahtjeve za subvencije doprinosa na plate u FBiH - Prijave do 29. maja

Ilustracija (Foto: Marko Tomicic/shutterstock)
Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević pozvala je u petak, 6. maja, sve privredne subjekte koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica da zahtjev za subvencioniranje doprinosa na minimalnu platu za april ove godine podnesu Poreznoj upravi Federacije BiH do 29. maja.

- Zakonom je definirano da privredni subjekti podnose zahtjev Poreznoj upravi do 10. u mjesecu za subvencije doprinosa na plaće za prethodni mjesec. Kako je zakon tek stupio na snagu i počeo s primjenom, gospodarski subjekti nemaju vremena da to učine do 10. maja, Vlada FBiH je produžila rok za podnošenje tih zahtjeva do 29. maja - pojasnila je ministrica Milićević.

Federalna ministrica ističe kako je ovo prilika da bude iskorišteno pravo ostvareno Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, ali napominje da se produžetak roka odnosi samo na podnošenje zahtjeva za subvencioniranje minimalnih plaća za april 2020. godine.

- Naredni mjesec ostaje rok utvrđen Zakonom, a to je do 10. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. Cijela procedura i instrukcija za podnošenje ovih zahtjeva bit će objavljena na internet stranici Porezne uprave FBiH - kaže ministrica financija. Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Vlada FBiH pomaže domaćoj privredi čije poslovanje je ugroženo usljed pandemije novog koronavirusa, a jedna od mjera pomoći je subvencioniranje doprinosa na minimalnu plaću za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 245 KM radnicima onih privrednih subjekata koji ovim zakonom ispunjavaju uvjete za to, dodala je.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.