NavMenu

Potpisan sporazum o sufinansiranju izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Sarajevu

Izvor: eKapija Subota, 09.05.2020. 12:49
Komentari
Podeli
(Foto: ThomBal/shutterstock.com)
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić u petak, 8. maja ove godine u zgradi Vlade KS potpisali su Sporazum o sufinansiranju projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu od namjenskih sredstava – vodne naknade na području Općine Novo Sarajevo, u vrijednosti od 690. 000 KM.

Sporazum je sačinjen na osnovu "Programa utroška finansijskih sredstava za regulaciju riječnih korita i zaštitu od poplava vodosnabdijevanje i odvodnju otpadnih voda na području Kantona Sarajevo za 2020.godinu" usvojenim od strane Vlade Kantona Sarajevo.

Radi se o sufinansiranju dva kapitalna projekata Općine Novo Sarajevo i to izgradnji vodovodne mreže u dijelu ulica Ruđera Boškovića i Humska, te nastavak projekta izgradnji separatne kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića

Radovi na izgradnji separatne kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića su započeli i do sada je izvršena rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u dijelu ulice Drinska u dužini od oko 160 metara. Trasa nove separatne kanalizacione mreže na ovom lokalitetu je dužine oko 660 metara i 330 metara novog uslovljenog vodovodnog cjevovoda. Ovim projektom bit će položeno ukupno oko 1,5 kilometar novih cjevovoda prečnika DN 100, 300, 400 i 500. Izvođač radova je firma Harysko Sarajevo.

KJKP Vodovod i Kanalizacija izvršit će priključenje objekata na uličnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu, a predviđeno je izvođenje 63 kišna i 63 fekalna priključka na kanalizacionu mrežu, te 50 priključaka na vodovodnu mrežu. Po okončanju navedenih radova Općina će finansirati i asfaltiranje ulice Fra Matije Divkovića u cijeloj širini.

Projekat izgradnjie separatne kanalizacione mreže u ulici Fra Matije Divkovića dio je Strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine, a ukupna vrijednost projekta je 900. 000 KM.

Drugi kapitalni projekat koji će se sufinanirati ovim Sporazumom je rekonstrukcija vodovodne mreže u dijelu ulice Humska i Ruđera Boškovića. Planirana dužina radova rekonstrukcije vodovodne mreže je oko 190 metara u ulici Humska i oko 90 metara u ulici Ruđera Boškovića.

Radi se o projektu koji će riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja u centralnom dijelu naselja Pofalići, čime će biti omogućeno kvalitetnije snabdjevanje svakog potrošača na teritoriji ove prostorne cjeline. Postojeći distribucioni cjevovodi s kojim se snabdjeva veći dio naselja Pofalići, biće u okviru ovog rješenja upotpunjeni novim vodovima, koji će, između ostalog, imati ulogu transporta vode za predmetno šire područje ovog naselja. Po završetku rekonstrukcije vodovodne mreže izvršit će se i asfaltiranje saobraćajnice, saopšteno je iz Općine Novo Sarajevo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.