Izvor: eKapija | Subota, 09.05.2020.| 08:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH dobila najviši izgrađeni objekat na Koridoru 5C - Spojen vijadukt Babina rijeka (FOTO)

(Foto: jpautoceste.ba)
Jedan od zahtjevnijih građevinskih objekata na poddionici Klopče–Donja Gračanica, vijadukt Babina rijeka, u petak, 8. maja, je spojen. Vijadukt prelazi preko doline, odnosno korita Babine rijeke i lokalne saobraćajnice na maksimalnoj visini od 120 metara – od nivoa rijeke do nivoa kolovoza, što ga čini najvišim izgrađenim vijaduktom na dionici autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu.

Vijadukt Babina rijeka sastoji se od dva paralelna objekta pojedinačne dužine 385 m. Objekti imaju po tri raspona oslonjena na dva krajnja i dva srednja stuba. Oba objekta su građena metodom slobodne konzolne gradnje sa srednjim rasponom od 165 m. Rasponska konstrukcija je sandučastog poprečnog presjeka promjenjive visine, izvedena od prednapregnutog betona. Srednji stubovi su visine cca 60 i 80 m. Temeljenje objekata je na armiranobetonskim bunarima dubine 18 m i prečnika 12 m, saopšteno je iz Autocesta FBiH.

Za izgradnju oba vijadukta utrošeno je više od 30.000 m3 betona, preko 5.200 tona armature i 687 tona kablova za prednaprezanje.

Na lijevoj strani autoceste (smjer Zenica–Sarajevo) izveden je kao zasebna konstrukcija produžetak vijadukta u dužini od 206 m sa rasponskom konstrukcijom od prednapregnutog betona oslonjenom na zajednički krajnji oslonac lijevog objekta vijadukta Babina rijeka, te pet srednjih i krajnji stub. Temeljenje je na šipovima.

U narednom periodu izvodit će se hidroizolacija mosta, ugradnja prelaznih naprava, asfaltiranje i montiranje zaštitnih ograda.

Poddionicu Klopče–Donja Gračanica, osim brojnih klizišta, karakteriše veliki broj građevinskih objekata gdje se na dužini od 5,8 kilometara izgradilo pored otvorene trase i pet vijadukta te dva tunela.

- Rješenja koja su bila planirana glavnim projektom su bila dosta siromašna tako da nisu mogla da drže faktor stabilnosti iznad zahtijevanog od strane tehnike. Mi smo izvršili korekcije svih tih rješenja, uskladili tehnička rješenja sa zahtjevima geotehnike - rekao je Reuf Kadrić, predstavnik investitora za poddionicu Klopče–Donja Gračanica.

Cijela trasa Zenička obilaznica zbog konfiguracije terena i geološko vrlo složenim projektima predstavljala je najzahtjevniji projekt Koridora 5C, ali zahvaljujući struci, radovi teku planiranom dinamikom i sve bi trebalo biti završeno do 25. novembra kada je planirano otvorenje 11 novih kilometara autoceste kod Zenice.

Fotogalerija
Vijadukt Babina rijeka

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE