NavMenu

Luka Brčko od početka 2019. otežano posluje - Početak revitalizacije moguć krajem ljeta

Izvor: BN Petak, 08.05.2020. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: lukabrcko.ba)
Javno preduzeće Luka Brčko suočava se sa velikim gubicima u poslovanju još od početka 2019. Razlozi za to su, na prvom mjestu, smanjen pretovar usljed smanjene plovnosti rijeke Save i ugrožen rad carinskog terminala zbog zatvaranja mosta Brčko-Gunja za teretni saobraćaj, kaže direktor ovog preduzeća Marinko Viljušić.

- U aprilu mjesecu imamo 28.000 KM zarade, a prošle godine u isto vrijeme imali smo 70.000 KM. Prije toga, u aprilu 2018. imali smo 74.000 KM. Ta razlika je i do sada bila velika, a zbog virusa korona u martu i aprilu je, što se tiče izvoza i uvoza iz luke Brčko, to trostruko palo - objašnjava Viljušić.

Plate za 61 radnika se i dalje isplaćuju, ali nema zapošljavanja, novih ulaganja, niti nabavki mašina. Obratili su se Vladi i Skupštini distrikta tražeći pomoć, koja im je obećana i bez koje luka ne može opstati, ali je još nisu dobili, kaže dalje Viljušić i dodaje da projekat revitalizacije luke uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj stoji zbog epidemije virusa korona i čeka se potpisivanje ugovora sa konsultantima na projektu.

- Prvi zadatak konsultanata je da odrede trasu nove pruge sa stanice Brčko Novo do luke. Poslije toga ćemo, kad oni vide kakvo je stanje, početi sa radovima, vjerovatno krajem ovog ljeta. Iako smo izgubili gratis sredstva od 3 mil EUR, ponovo smo ih dobili. Dakle, imamo 7 mil EUR kredita i 3 mil EUR gratis, za kupovinu nove dizalice - kaže direktor ovog preduzeća.

Viljušić naglašava da je rješevanje plovnosti rijeke Save od Beograda do Brčkog jedan od ključnih problema, koji je neophodno riješiti da bi luka ponovo radila kao nekada.

- Imamo pet tačaka koji su za luku i za naše poslovanje jako bitne. Tih pet tačaka je kritično prilikom uplovljavanja brodova iz Dunava u Savu, do Brčkog. Mislim da bi se to sa malo novca moglo riješiti, ako bi se Srbija i Bosna i Hercegovina dogovorile.

Problem koji je trebalo da bude riješen projektom čišćenja plovnog puta od Beograda do Siska i u kom je planirano učešće pet zemalja trebalo je da bude finansiran kreditom Svjetske banke, ali je zaustavljen i trenutno je na čekanju, rekao je direktor JP Luka Brčko Marinko Viljušić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.