Izvor: Capital | Petak, 08.05.2020.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rusi napustili posao istraživanja nafte u RS

Ilustracija
Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Rusi su odlučili da se povuku iz projekta istraživanja i eksploatacije nafte na području Republike Srpske, odnosno iz preduzeća Jadran – Naftagas, saznaje portal Capital.

Jadran – Naftagas je osnovan 2010. godine od strane ruskog akcionarskog društva Neftegazovaja Inovacionnaja Korporacija (NeftegazInKor) i Naftne industrije Srbija (NIS).

NeftegazInKor je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta, koji je većinski vlasnik i Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i lanca benzinskih pumpi Nestro petrol.

Jadran -Naftagas je osnovan da se primarno bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i gasa, te srodnim djelatnostima koje se odnose na vađenje sirove nafte, vađenje prirodnog gasa, uslužne djelatnosti u vađenju nafte i gasa (osim istraživačkih radova), te ispitivanje terena bušenjem i sondiranjem.

Od početka posluje s gubitkom, koji je u 2018. godini bio viši od 774.000 KM.

U junu 2011. godine Jadran – Naftagas je dobio koncesiju za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske na 28 godina.

Četiri godine kasnije saopšteno je da je nafta nađena u Obudovcu kod Šamca, te da su ispitivanja u toku i da još nije vrijeme za eksploataciju.

Jadran – Naftagas će, nakon povlačenja Rusa, preuzeti kompanija NIS koja je većinski suvlasnik Jadran – Naftagasa sa udjelom u kapitalu od 66%, a NeftegazInKor 34%.

NIS je Konkurencijskom savjetu BiH prijavio da namjerava steći isključivu kontrolu nad Jadran – Naftagasom, a prijava je nakon nekoliko puta dopunjavanja, kompletirana u februaru ove godine.

Savjet je na kraju utvrdio da neće doći do sticanja kontrole ili dominantnog uticaja NIS-a nad Jadran – Naftagasom, s obzirom da je Podnosilac prijave od ranije vlasnik 66% udjela.

Na osnovu navedenog, Konkurencijski savjet donio Zaključak kojim se odbacuje Prijava koncentracije NIS-a, radi nepostojanja koncentracije u smislu Zakona o konkurenciji.

NIS u BiH ima i firmu NIS Petrol i šest benzinskih pumpi koje su date u trajni zakup njihovoj drugoj firmi G-Petrol koja ima ukupno 29 benzinskih pumpi i jednu SSG koja je u vlasništvu trećeg lica i koja se koristi na osnovu zakupa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.