NavMenu

Lufthansa pregovara o ulasku državnog kapitala u kompaniju

Izvor: Beta/AFP Petak, 08.05.2020. 07:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: My Good Images/shutterstock.com)Ilustracija
Njemački avioprevoznik Lufthansa saopštio je u četvrtak 7. maja, da pregovara sa državom o planu spasavanja kompanije koji podrazumijeva 9 mlrd EUR državnih para i koji bi mogao da uključi i delimičnu nacionalizaciju ove grupe kako bi se izbjegao bankrot zbog pandemije korona virusa.

Pregovori, koji su u toku, vode se o kreditu, ali i o "ulasku državnog kapitala u kompaniju" sa oko 25% navodi se u saopštenju i dodaje da država želi i jedno mjesto u nadzornom odboru grupe Lufthansa.

Lufthansa trenutno gubi milion evra na sat pošto je pandemija praktično zaustavila putnički avio-saobraćaj.

Uprava Lufthanse, koja je drugi po veličini evropski avioprevoznik, odbacuje politički uticaj zemalja u kojima posluje, pored Njemačke, tu su Austrija, Švajcarska i Belgija.

- Potrebna nam je pomoć države, ne nacionalizovana uprava - ponovio je ove sedmice predsjednik Upravnog odbora Lufhtanse Karsten Špor.

U okviru nemačke koalicione vlade mišljenja su podijeljena.

- I dalje traje proces za pronalaženje političkog dogovora - navodi u saopštenju Lufthansa.

Grupa trenutno ima još oko 4 mlrd EUR u gotovini, rekao je Špor i dodao da je cilj pregovora da se "izbjegne bankrot" pošto je broj putnika opao za 99%.

Od 760 aviona ove kompanije, oko 700 je prizemljeno, dok je preko 80.000 od 130.000 zaposlenih djelimično nezaposleno.


Lufthansa očekuje pokretanje vazdušnog saobraćaja kasnije ovog proljeća, rekao je Špor na nedavno održanoj generalnoj skupštini akcionara.

U okviru mjera štednje, uprava Lufthanse usvojila je niz mjera koje, kako je ranije saopšteno, na duži rok treba da smanje kapacitete njene flote i administracije.

Grupa je nedavno najavila da će prizemljiti neke od svojih većih aviona, i uglavnom na terminalima Frankfurt i Minhen, da će biti reducirani letovi na pojedinim linijama, kao i da će njena filijala, kompanija Germanwings obustaviti aktivnosti.

Najavljeno je i da će kompanije Austrian Airlines i Brisel Airlines koje su članice Grupe Lufthansa, biti ubrzano restrukturirane, dok će SWISS International Airlines, takođe članica Grupe, prevremeno rashodovati neke starije letjelice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.