Izvor: Instore.rs | Petak, 08.05.2020.| 07:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trgovački lanac Kaufland u Hrvatskoj predstavio sopstvenu marku jestivih insekata

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)
Trgovački lanac Kaufland je u Hrvatskoj nedavno predstavio privatnu robnu marku jestivih insekata, a kako poručuju iz kompanije milijarde ljudi širom svijeta jede insekte u različitim oblicima.

Naime, njemački veleprodajni lanac je novitet na svojim policama prvo reklamirao na lifletima: "Umesto čipsa, zagrizite insekte, umjesto mesa na žaru probajte burger od insekata", piše T-Portal, a prenosi Instore.rs

Asortiman uključuje hrskave insekte sa začinima, burger od insekata, kao i proteinske kolačiće napravljene od cvekle, badema, čokolade ili smeđeg šećera. Trgovac je nabavio insekte od različitih proizvođača iz cijele Evrope - finskog Entisa i Griidya, danskog Wholi Foods i francuskog Minus Farma.

Kaufland je predstavio nove proizvode kao "zdrave, ekološke i nutritivno hranljive i bogate."

Za proizvodnju jednog kilograma insekata potreban je litar vode i stvara se jedan gram ugljen-dioksida, na primjer, dok je za proizvodnju jednog kilograma govedine potrebno 22.000 litara vode i 2.850 grama ugljen-dioksida, poručuju iz Kauflanda.

Osim toga, 100 grama govedine sadrži 19,4 grama proteina, dok 100 grama insekata sadrži u prosjeku 69 grama proteina. Prošle godine diskonter je u saradnji sa kompanijama iz Njemačke počeo prodaju testenina i žitarica od jestivih insekata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.