NavMenu

Pandemija izazvala poremećaje na tržištu - Promet u RS prepolovljen, ozbiljan manjak u budžetu

Izvor: Glas Srpske Petak, 08.05.2020. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Anrita1705)
Pandemija virusa korona je gotovo prepolovila promet preko fiskalnih kasa u Republici Srpskoj, koji je za četrdesetak dana od uvođenja prvih mjera pao za čak 391,9 mil KM, potvrđeno je Glasu Srpske.

Prema podacima Poreske uprave RS ukupan promet preko fiskalnih kasa u Srpskoj u periodu od 16. marta, kada su uvedene prve mjere u borbi protiv širenja virusa korona u RS, pa do 26. aprila ove godine, kada je počelo postepeno ublažavanje mjera i omogućen rad određenih uslužnih djelatnosti i prodavnica, iznosio je 545,2 mil KM, što je za 391,9 mil KM manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosio 937,12 mil KM.

Ekonomisti ističu da su ovi podaci jasan pokazatelj da je pandemija izazvala ozbiljne poremećaje na tržištu i smanjila ukupnu potrošnju stanovništva u Srpskoj, jer je u periodu od 16. marta bio zabranjen ili ograničen rad određenim djelatnostima, a što je dovelo do znatnog pada prometa.

- Podaci o padu prometa su frapantni i pokazuju koliko je ova kriza uticala na poslovanje svih subjekata u Srpskoj, ali i na životni standard građana. Potrošnja je smanjena, a zbog toga će biti smanjen i priliv u budžet po osnovu PDV-a, poreza na dobit, doprinosa za radnike koji su otpušteni, ukratko ovo će biti ogroman udar na budžet - rekao je za Glas Srpske član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković.

Podsjetio je da je u protekloj godini Srpska bilježila pozitivne rezultate kada je riječ o prilivu sredstava u budžet te da je pandemija taj trend naprasno prekinula. Tvrdi da će posljedice biti veoma ozbiljne, ne samo po budžet već kompletnu ekonomsku situaciju RS.

- Iako će skoro svi privredni subjekti od iduće sedmice početi da rade, neće biti promet kao nekada, jer je u međuvremenu pala kupovna moć stanovništva, mnogi radnici nisu dobili pune plate, već samo minimalac, tako da će potrošnja i dalje biti smanjena, bez obzira na mogućnost rada - istakao je Duduković, pojasnivši da uslovi rada neće omogućavati da bude ostvaren promet kakav bi trebalo da bude.

On je dodao da će sve ovo dovesti Srpsku do novih zaduženja.

- Da bi Vlada mogla izmirivati sve obaveze po osnovu penzija, zdravstvene zaštite i svega ostalog, sigurno će se morati ići u dodatna zaduženja, što nije dobro - upozorava Duduković i dodaje da kriza sigurno neće biti prevaziđena do kraja ove godine pa čak i dobrim dijelom u idućoj godini.

Zaštitnici potrošača kažu da je promet smanjen, uprkos činjenici da su građani u prvim sedmicama ograničenja rada trgovačkih djelatnosti pohrlili u prodavnice i pravili kućne zalihe.

- Nije čudno što je promet pao, jer većina radnji nije radila, a kretanje građana je bilo ograničeno. Međutim, tek sada će biti vidljive posljedice krize. Februarske plate su isplaćene, radilo se i petnaestak dana u martu pa su ljudi dobili plate i može se reći da su imali šta da potroše. Problemi tek slijede, jer mnogi za april neće dobiti ni marku više od minimalca i sigurno je da će kupovati samo ono što im je prijeko potrebno - rekao je predsjednik Udruženja potrošača Zvono iz Bijeljine Jovan Vasilić.

Zaustavljene investicije

Predrag Duduković kaže da je virus korona zaustavio i investicije.

- Stanogradnja u Srpskoj bila je u ekspanziji u prethodnom periodu, ali i oni koji su planirali da kupuju stanove odustaju i čekaju da vide šta će se dešavati. Neizvjesnost je glavni razlog zbog kojeg se sve te investicije prolongiraju - rekao je Duduković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.