NavMenu

Pokrenut virtuelni muzej šumarstva u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.05.2020. 09:49
Komentari
Podeli
(Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)
U funkciji poboljšanja opće društvene svijeti o šumama i šumarstvu, građen samo na osobnom entuzijazmu prof. dr Seada Vojnikovića, profesora Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nastao je virtuelni muzej šumarstva Bosne i Hercegovine, istakli su iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMVPŠ).

Virtuelni muzej šumarstva BiH je projekt profesora Vojnikovića koji u prvoj fazi ima za cilj pokušati očuvati samo dvodimenzionalne artefakte vezane, prije svega za šume i šumarstvo kao važnu gospodarsku granu, ali i za prirodu Bosne i Hercegovine u cjelini.

U ovom muzeju mogu se naći različita polja prikazivanja: šumarske karte i planove, šumarsko obrazovanje u BiH, uskotračne željeznice u BiH, različite publikacije o prirodi u BiH itd.

U budućnosti profesor Vojniković ima namjeru proširiti i poboljšati muzej, dopuniti kolekciju temama vezanim za lov, osobama važnim za šumarstvo i prirodu BiH, 3D fotografijama itd.

- Statistika posjeta muzeju u kratkom veremnu od pokretanja portala pokazuje veliki interes posjetitelja širom svijeta, od Indonezije do USA. Pozivamo sve koji imaju određene artefakte koji bi mogli upotpuniti kolekciju ovoga muzeja (fotografije iz prošlosti, stare dokumente, predavanja ili vježbe sa nastave, stare karte i slično), da ih pošaljete skenirane ili fotografirane na e-mail adresu: svojnikovic70@gmail.com ili ih osobno predate prof. Vojnikoviću - adresa: Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zagrebačka 20, 71000 Sarajevo, koji bi ih vratio vlasnicima nakon skeniranja - navodi se na sajtu FMPVŠ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.