Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.05.2020.| 09:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pokrenut virtuelni muzej šumarstva u BiH

(Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)
U funkciji poboljšanja opće društvene svijeti o šumama i šumarstvu, građen samo na osobnom entuzijazmu prof. dr Seada Vojnikovića, profesora Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nastao je virtuelni muzej šumarstva Bosne i Hercegovine, istakli su iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMVPŠ).

Virtuelni muzej šumarstva BiH je projekt profesora Vojnikovića koji u prvoj fazi ima za cilj pokušati očuvati samo dvodimenzionalne artefakte vezane, prije svega za šume i šumarstvo kao važnu gospodarsku granu, ali i za prirodu Bosne i Hercegovine u cjelini.

U ovom muzeju mogu se naći različita polja prikazivanja: šumarske karte i planove, šumarsko obrazovanje u BiH, uskotračne željeznice u BiH, različite publikacije o prirodi u BiH itd.

U budućnosti profesor Vojniković ima namjeru proširiti i poboljšati muzej, dopuniti kolekciju temama vezanim za lov, osobama važnim za šumarstvo i prirodu BiH, 3D fotografijama itd.

- Statistika posjeta muzeju u kratkom veremnu od pokretanja portala pokazuje veliki interes posjetitelja širom svijeta, od Indonezije do USA. Pozivamo sve koji imaju određene artefakte koji bi mogli upotpuniti kolekciju ovoga muzeja (fotografije iz prošlosti, stare dokumente, predavanja ili vježbe sa nastave, stare karte i slično), da ih pošaljete skenirane ili fotografirane na e-mail adresu: svojnikovic70@gmail.com ili ih osobno predate prof. Vojnikoviću - adresa: Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zagrebačka 20, 71000 Sarajevo, koji bi ih vratio vlasnicima nakon skeniranja - navodi se na sajtu FMPVŠ.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.