NavMenu

Završen idejni projekat južnog gasovoda između BiH i Hrvatske

Izvor: Klix Srijeda, 06.05.2020. 12:30
Komentari
Podeli
(Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Iz BH-Gasa su danas, 6. maja, obavijestili javnost da je završen idejni projekt gasovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na pravcu Zagvozd (HR) - Posušje (BiH) – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar.

Izrada Idejnog projekta se, navode iz BH-Gasa, finansirala grantom Evropske komisije, koja je ovaj posao povjerila međunarodnom konzorciju Mot MacDonald – Connecta, a koji je u ovu svhu angažovao i četiri domaće firme za izradu pojedinih faza.

- Izrada dokumentacije je započela u augustu 2019. i kao što je i planirano idejni projekat gasovoda Južna interkonekcija je završen i isporučen korisniku BH-Gas 30. aprila 2020. Naredna faza je stručna revizija isporučene projektne dokumentacije koju će izvršiti inostrani konsultant i za šta su također obezbijeđena grant sredstva Evropske komisije u okviru Zajedničke pomoći za podršku projektima u evropskim regijama (JASPERS) - naveo je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

U toku je i izrada studije uticaja na okoliš i društvo koja će za predmetni projekat biti urađena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD, kao i svim zahtjevima domaćeg zakonodavstva.

Projekat Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske u dužini od 160 km spada u najveće kompleksne linijske infrastrukturne projekte u BiH, i isti prolazi kroz četiri kantona, te je za njegovu realizaciju neophodna podrška i aktivno učešće lokalnih zajednica u svakoj fazi implementacije.


Realizacijom projekta Južna interkonekcija će se omogućiti integracija BiH tržišta sa Evropskim tržištem prirodnog gasa povezivanjem transportnih sistema prirodnog gasa BiH i Hrvatske, te diverzifikacija pravaca i izvora snabdijevanja prirodnim gasom iz izvora LNG Krk, evropska čvorišta za trgovinu gasom, Kaspijska regija putem IAP projekta i drugi, uz značajno povećanje sigurnosti snabdijevanja.

Projekat je Vlada FBiH proglasila projektom od strateškog značaja, a privredno društvo BH-Gas je zaduženo za njegovu implementaciju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.