NavMenu

Spas ili bankrot njemačke aviokompanije - Lufthansa gubi milion evra po satu

Izvor: Klix Srijeda, 06.05.2020. 08:12
Komentari
Podeli
(Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Njemačka aviokompanija Lufthansa nada se da bi pregovori s njemačkom vladom o izbjegavanju bankrota mogli uskoro da se okončaju, naveo je odbor kompanije.

Zabrane putovanja prisilile su njemačku grupu da prizemlji 700 svojih aviona, što je dovelo do pada broja putnika za 99% i prouzrokovalo da gubi oko milion evra rezerve likvidnosti po satu.

Vodeća evropska svjetska aviokompanija održala je juče prvu virtuelnu godišnju skupštinu, otkrivši da gubitak u prvom tromjesečju iznosi 1,2 mlrd EUR.

Lufthansa pregovara o pomoći u iznosu od 10 mlrd EUR, što bi za rezultat imalo da vlada dobije 25,1% u aviokompaniji. Zabrane letenja zbog pandemije koronavirusa napravile su velike gubitke za sve aviokompanije pa tako i za Lufthansu, piše CNN.

Lufthansa je odbila da komentariše izvještaje. No, kompanija je navela u pismu upućenom osoblju 3. maja da vjeruje da bi u dogovoru s njemačkom vladom mogli izbjeći bankrot.


- Podrška njemačke vlade bila bi odlučujući korak za našu buduću održivost. Konkurentnost i sposobnost ulaganja i dalje su važni preduvjeti za to - napisao je izvršni odbor u pismu.

Međutim, s druge strane analitičari su zabrinuti da bi vladino uplitanje moglo spriječiti sposobnost Lufthanse za brzo provođenje planiranog programa restrukturiranja, kojim bi se flota smanjila za 13% i mogla rezultirati do 10.000 smanjenja radnih mjesta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.