Izvor: Klix | Utorak, 05.05.2020.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tim stručnjaka iz UKC-a Tuzla učestvovaće u razvoju prvog domaćeg respiratora

(Foto: ukctuzla.ba)
Prvi prototip respiratora koji je proizveden u Gradačcu u ponedeljak, 4, maja, je predstavljen delegaciji Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a kako je najavljeno, zdravstveni radnici ove ustanove u narednom periodu će učestvovati u razvoju specijalnog uređaja za vještačku ventilaciju.

Sredinom aprila tim stručnjaka iz gradačačke kompanije TMD proizveo je prvi prototip respiratora za vještačku ventilaciju, a odmah nakon toga počela su testiranja ovog uređaja.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, pomoćnik direktora za medicinske poslove Šekib Umihanić, šefica Odjeljenja intenzivne terapije Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju Jasmina Smajić, specijalista interne medicine Dženan Halilović i diplomirani inžinjer elektrotehnike Maid Arnaut danas su posjetili kompaniju TMD.

Tim stručnjaka ove kompanije je prezentovao simulaciju rada prototipa respiratora, a tom prilikom su prikazane mogućnosti režima rada uređaja, softverska analiza rada te upravljanje i kontrola rada sistema.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović tom prilikom je istakao da je ova zdravstvena ustanova u okviru svojih ovlasti spremna staviti tim medicinskih stručnjaka na raspolaganje u daljem razvoju ovog projekta.

- Zadatak našeg tima stručnjaka je da na osnovu kliničkog iskustva i dugogodišnjeg rada u intenzivnoj njezi s pacijentima kojim je potrebna potpomognuta vještačka ventilacija, daju ulazne informacije šta je intenzivistima potrebno za uspješan i siguran rad respiratora. Ostale parametre i kontrole će izvršiti institucije zadužene za proces atestiranja takvih aparata - rekao je Jusufović.

Tim sastavljen od 40 stručnjaka iz nekoliko oblasti za nepuni mjesec uspio je napraviti prototip respiratora koji predstavlja potporu u disanju teško oboljelih pacijenata.

Prototip uređaja je nastao na osnovu respiratora koji im je ustupljen iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a sastavljen je od komponenti koje su proizvedene u BiH i inozemstvu.

Respirator koji su dobili iz tuzlanskog UKC-a je bio rashodovan, a veoma brzo su mu uspjeli vratiti funkcionalnost. Nakon toga pokrenuli su priču na izraditi prototipa vlastitog uređaja koji je trenutno u fazi testiranja.

Da bi se respirator pustio u funkciju kao vještačka potpora mehaničkom disanju u nekoj od zdravstvenih ustanova potrebno je da prođe vrlo strogu proceduru. Nadležna tijela koja se bave tim poslom moraju dati atest i certifikat kojim se potvrđuje da je respirator siguran za pacijente.

Direktor gradačačkog TMD-a Adem Hanić ranije je za Klix.ba kazao da ova kompanija ima kapacitete za proizvodnju spomenutog medicinskog uređaja, a osim za plasman na domaćem tržištu, spremni su i za serijsku proizvodnju koja je namijenjena za izvoz. Također, u nekim narednim koracima planiran je i angžaman još nekoliko domaćih kompanija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.