NavMenu

Još površina u Semberiji pod navodnjavanjem - Uskoro radovi u Batkovićima na 500 hektara

Izvor: Capital Utorak, 05.05.2020. 09:38
Komentari
Podeli
(Foto: gradbijeljina.org)
Nakon uspješno realizovanog projekta izgradnje sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu, koji bi trebalo da bude pušten u rad u junu, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisali su u ponedjeljak, 4. maja, ugovor o proširenju ovog sistema na područje Batkovića, na površini od oko 500 hektara.

Mićić je istakao da je novi projekat vrijedan 4,5 mil KM, a da će Grad Bijeljina u njemu učestvovati sa oko 600.000 KM.

– Nastavak navodnjavanja u Semberiji je velika stvar za proizvođače povrća koji neumorno rade na svojim parcelama. U Donjem Crnjelovu je završena izgradnja sistema koji će moći da navodnjava 504 hektara i ministar nam je danas potvrdio da će poljoprivrednicima ove godine biti omogućeno besplatno navodnjavanje, kako zbog aktuelne pandemije, tako i zbog tačnog utvrđivanja troškova. Osim toga, radi se na čišćenju kompletne Stare Dašnice kroz Batković, sve do Visoča – pojasnio je Mićić.

On je naveo da su predstavnici ministarstva zadovoljni uređenjem dijela kanala Dašnica koji protiče kroz centar grada i da će Bijeljina realizacijom ovog projekta dobiti moderno i funkcionalno šetalište.

– Grad je izradio projekat i izdao građevinsku dozvolu, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vode Srpske obezbijedili su više od 5 mil KM. Projekat je pri kraju i dio grada uz Dašnicu će uskoro postati jedan od modernijih, sa uređenim stazama, šetalištima, terasama… – ističe gradonačelnik Bijeljine.

Prema njegovim riječima, na jednoj od narednih sjednica Vlade Republike Srpske trebalo bi da bude riješeno pitanje zemljišta koje se trenutno nalazi u vlasništvu Poljoprivrednog dobra Semberija, na kojem je planirana izgradnja gradske sportske hale i novih poslovno-industrijskih zona u Bijeljini.

– Riječ je o 58 hektara zemljišta koji se nalaze od tržnog centra Robot prema Poslovno-industrijskoj zoni 3, koje je na osnovu urbanističkog plana označeno kao građevinsko – rekao je Mićić i dodao da je sa ministrom Pašalićem razgovarao i o aktuelnoj situaciji u poljoprivredi.

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić istakao je da je ukupna vrijednost izgradnje sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu i Batkoviću, kao i radova na Staroj Dašnici, 12,5 mil KM.

– Osamdeset i pet odsto tog iznosa obezbijedila je Vlada Republike Srpske, a ostatak Grad Bijeljina. Ako saberemo ulaganja u izgradnju sistema za navodnjavanje i sanaciju i izgradnju vodoprivrednih objekata na području Semberije u prošloj, ovoj i narednoj godini, govorimo o 33 mil KM, što je značajan iznos. Radimo i na Majevičkom obodnom kanalu i dijelu kanala kroz Glogovac – naglasio je Pašalić.

Govoreći o zastoju radova na izgradnji drinskog nasipa, on je naveo da sredstva Svjetske banke koja su planirana za taj projekat neće biti moguće iskoristiti u ovoj godini.

– Zbog toga smo ta sredstva usmjerili za sanaciju korita rijeke Janje, obaloutvrde u Amajlijama, Popovima, i na drugim važnim tačkama odbrane, a čim bude riješeno pitanje otkupa zemljišta za drinski nasip, moći ćemo da nastavimo izgradnju jer ćemo novac obezbijediti iz projekta "Koridor Drina-Sava" i sredstvima Evropske investicione banke – istakao je Pašalić.

Mićić i Pašalić saglasili su se da je u narednom periodu potrebno riješiti pitanje rekonstrukcije mostova na magistralnim putevima – mosta u centru Janje i mosta kod Ciglane, kako bi bila povećana propusna moć i omogućen dovoljan protok vode Majevičkim obodnim kanalom i rijekom Janjom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.