NavMenu

Pad depozita stanovništva u martu za 300 mil KM

Izvor: Indikator Utorak, 05.05.2020. 08:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kozirsky/shutterstock.com)Ilustracija
Depoziti stanovništva zabilježili su pad u martu kao posljedica pandemije, ali masovnijeg povlačenja sredstava nije bilo, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Centralne banke BiH.

Depoziti stanovništva iznosili su u martu 13,09 mlrd KM i u odnosu na februar 2020. godine, kada su bili 13,34 mlrd KM zabilježili su pad za oko 300 mil KM ili za oko 2,3%.

Manji odliv depozita, oko 50 mil KM ili 1,3%, bio je kod nefinansijskih privatnih preduzeća. Ukupni depoziti privatnih preduzeća bili su na kraju marta 3,88 mlrd KM, a prethodnog mjeseca 3,93 mlrd KM.

Ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini imali su u martu vrijednost od 23,60 mlrd KM i za oko 1,5% su manji nego u februaru.

Do martovskog pada, rast depozita bio je izuzetno visok. U biltenu Centralne banke BiH za prava dva mjeseca 2020. navodi se da je zabilježena stopa rasta od 9,67% na godišnjem nivou.

Depoziti u domaćoj valuti rasli su brže od depozita u stranoj valuti i na mjesečnom i na godišnjem nivou. Unutar obje grupe depozita nastavljen je trend rasta oročenih depozita.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.