NavMenu

Nelojalna konkurencija otežava poslovanje domaćim privrednicima - Uvoz guši proizvodnju

Izvor: Fokus Subota, 16.01.2010. 11:08
Komentari
Podeli

Neizvjesnost u poslovanju uzrokovana ekonomskom krizom, te nelojalna konkurencija od strane uvoznika robe iz zemalja potpisnica Sporazuma CEFTA, uticali su da poslovanje Mesne industrije "Trivas" iz Prnjavora u prošloj godini bude slabije za čak 30 odsto.

U menadžmentu preduzeća kažu da su ovakvi rezultati, između ostalog, posljedica znatno lošijeg položaja domaćih firmi u odnosu na iste u susjednim državama koje uvoze robu na crno, te na taj način u potpunosti izbjegavaju plaćanje PDV. Roba porijeklom iz BiH zato je u startu skuplja za 19 do 22 odsto, što je više od dobiti za koju rade.

Imajući u vidu neravnopravan položaj, domaća privreda se mora zaštititi na druge načine, kažu u "Trivasu".

"Smatram da je potrebno uvesti kvote za uvoz proizvoda koji ugrožavaju domaću proizvodnju. To u praksi znači da bi za uvoz jednog kilograma gotovog proizvoda trebao da bude obavezan i otkup kilograma domaćeg proizvoda. Za uvoz voća i povrća trebalo bi definisati sezonske carine", kaže vlasnik MI "Trivas", Nemanja Vasić.

On navodi da je prisustvo robe iz Makedonije i Crne Gore, pa u znatnoj mjeri i Srbije, smanjilo prodaju njihovih proizvoda na domaćem tržištu za oko 50 odsto. Također, smatra da se i sredstva koja Vlada RS izdvaja za podsticaje poljoprivredi mogu bolje rasporediti i tako imati veće efekte.

"Dio sredstava trebalo bi plasirati direktno sitnim poljoprivrednicima, od kojih se otkupljuju različiti proizvodi. Time bi se u značajnoj mjeri stimulisala populacija na selu da nastavi razvoj, redovno plaćanje poreza, školovanje djece i mnogo toga što bi imalo dosta pozitivnih efekata. U značajnoj mjeri bi se, takođe, pomoglo prerađivačkoj industriji, a Vlada bi kupila socijalni mir", kaže Vasić, koji smatra da bi za značajne efekte bilo dovoljno da se u prerađivačku industriju mesa, voća i povrća od ukupnih 80 miliona KM usmjeri 20 miliona KM.

MI "Trivas" svoje proizvode plasira na tržište Republike Srpske, FBiH i Srbije. Trenutno zapošljava 55 radnika, ali ukoliko se ne stvore bolji uslovi poslovanja, biće prinuđena i da smanji broj zaposlenih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.