Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 04.05.2020.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Košarac traži od EBRD-a dodatnu podršku MSP sektoru u trgovini, poljoprivredi i turizmu

(Foto: boyan1971/shutterstock.com)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je 30. aprila sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Nesl o saniranju posljedica virusa korona na privredu u BiH.

Akcenat je bio na podršci EBRD-a turističkom sektoru, te preduzetništvu, digitalizaciji i pomoći malim i srednjim preduzećima.

Košarac je kazao da će se, u cilju oporavka privrede, značajno zalagati za promociju i kupovinu domaćih proizvoda, te da će podržati inicijative u tom pravcu. On je zatražio da EBRD obezbijedi dodatne instrumente podrške malim i srednjim preduzećima u BiH, koja posluju u oblasti trgovine, poljoprivrede, a posebno proizvodnje hrane, kako bi se što prije digitalizovala, te postala konkurentnija i mogla svoje proizvode prodavati preko onlajn platformi.

EBRD, kako je saznao Košarac, zajedno sa EU priprema dodatna sredstva koja u saradnji sa komercijalnim bankama u BiH želi učiniti dopstupnim kako privatnom, tako i javnom sektoru, za unapređenje turističke infrastrukture i sanacije posljedica epidemije korona virusa.

Košarac je naglasio da EBRD treba da razmotri mogućnost da unutar svojih infrastrukturnih projekata, planiranih u BiH, uvede dodatnu komponentu, na način da se na glavnim putnim pravcima kroz BiH jasno mapiraju vodeći turistički potencijali kako bi se domaći gosti i strani turisti mogli u svakom momentu upoznati o potencijalima koje BiH pruža.

Ministar je istakao da je sa nadležnim entitetskim ministrima razmotrio mogućnost da se kroz program vaučera domaćim gostima pomogne da ostvare što veći broj noćenja u domaćim turističkim destinacijama.

On je izrazio spremnost da u narednom periodu organizuje videokonferenciju na kojoj će biti prisutne delegacije EBRD-a, UNDP-a, USAID-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, te nadležni entitetski ministri i predstavnici turističkih organizacija u BiH kako bi se određene mjere i koraci pomoći turizmu operalizovali, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.