NavMenu

Italijanska kompanija predložila izgled avionskih sjedišta za putovanja nakon korone (FOTO)

Izvor: biznis.ba Ponedjeljak, 04.05.2020. 09:13
Komentari
Podeli
(Foto: aviointeriors.it)
Dok pandemija nastavlja mijenjati naše živote, mnoge industrije nastoje pronaći rješenja za život nakon nje. Jedna od njih je avioindustrija od kojih je posebno jedna italijanska kompanija bila kreativna i ponudila nekoliko ideja za novi izgled unutrašnjosti aviona koji bi trebao smanjiti širenje virusa.

My Modern Met piše da je avioindustrija jedna od najpogođenijih zbog trenutne krize i ona je do sada zabilježila velike gubitke. Do toga je došlo nakon što su gotovo sve države među prvim mjerama donijele one o zatvaranju granica te je time aviosaobraćaj smanjen za 95%, prenosi Klix.

Dok drugi čekaju odluke da vlade ponovo ovore granice i počnu polako s normalnim životom, italijanska kompanija Avio Interiors koja se bavi uređenjem unutrašnjosti aviona ponudila je nekoliko svojih ideja za novi izgled unutrašnjosti aviona nakon što se pandemija završi.

(Foto: aviointeriors.it)
Njihov prvi koncept, kojeg su nazvali Janus, predviđa da u avionima sa po tri sjedišta sa svake strane, srednje sjedište bude okrenuto u suprotnu stranu od druga dva. Također je planirano da ono bude ograđeno od ostalih sjedišta providnim plastičnim materijalom. Problem ovog koncepta je što aviokompanije moraju u potpunosti zamijeniti svoja postojeća sjedišta, što im svakako ne odgovara u vrijeme kada ionako imaju značajno manje prihode.

Misleći o tom razlogu, kompanija Avio Interiors je ponudila i koncept pod nazivom Glasssafe, koji ne zahtijeva promjenu sjedišta, već samo njihovu nadogradnju odgovarajućim providnim barijerama između putnika.

Na prvi pogled, ovo se može smtarati zntno jeftinijim rješenjem od prvog, ali i ono nosi određene probleme. Naime, za očekivati je da će regulatori aviosaobraćaja zahtijevati od aviokompanija da više vremena posvete čišćenju i dezinfikovanju svih površina unutar aviona, a ako se dodaju novi elementi na sjedišta, taj proces će trajati duže.

(Foto: aviointeriors.it)
Iako se ne može tvrditi jesu li ova dva koncepta kompanije rješenja za budućnost, međutim, ono što je sigurno je da su kreativna i ova kompanija je među prvima ponudila neke od kreativnih ideja kako bi se letovi mogli sigurnije odvijati nakon pandemije. Na kraju bitno je na vrijeme biti svjestan da putovanja avionom više neće biti ista.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.