NavMenu

Pad prihoda u Sarajevskom kantonu biće veći od 100 mil KM

Izvor: Nezavisne novine Subota, 02.05.2020. 10:08
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
Kanton Sarajevo, zbog epidemije virusa korona, bilježi pad prihoda koji će, prema projekcijama, do kraja godine iznositi više od 100 mil KM, izjavio je kantonalni ministar finansija Jasmin Halebić.

Na konferenciji za novinare Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, Halebić je rekao da kantonalna vlada u četvrtak, 30. aprila, raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu.

- Riječ je o budžetu koji je usvojen početkom marta, a njegov rebalans je praktično iznuđeni odgovor na pandemiju virusa korona i s njom povezanom ekonomskom krizom u koju mi evidentno ulazimo - naveo je Halebić.

On je dodao da će rebalansom biti uzeti u obzir pad prihoda kantona, ali i uvrštena pomoć MMF-a i EU.

Halebić je precizirao da su zbog smanjenja prihoda u Kantonu Sarajevo morali provesti rezove u gotovo svim sektorima, ali i u institucijama, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač kanton.

- Glavni prioritet ovog rebalansa jeste podrška privredi Kantona Sarajevo. U tom kontekstu broj osoba na Službi za zapošljavanje u srijedu je bio 63.029, a sada je povećan za 165 osoba i iznosi 63.194 - istakao je Halebić.

Prema njegovim riječima, rebalansom budžeta nisu planirana smanjenja plata zaposlenih u javnom sektoru, prosvjeti, zdravstvu i MUP-u, kao ni socijalnih davanja, od kojih su neka i povećana.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.