NavMenu

Priprema se oživljavanje aviosabraćaja u regionu - U BiH ništa prije 1. juna

Izvor: Indikator Subota, 02.05.2020. 09:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Dok se u susjednim zemljama pripremaju za oživljavanje putničkog aviosaobraćaja, u Bosni i Hercegovini će se na ove mjere još sačekati.

Vijeće ministara BiH je u četvrtk, 30. aprila, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, produžilo primjenu Odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini sa 30. aprila na 1. juni 2020. godine.

U Srbiji je obnova komercijalnih letova bila planirana "oko 1.maja", ali je prolongirana do 18. maja, kada bi trebalo da bude otvoren beogradski aerodrom Nikola Tesla.

U Hrvatskoj Croatia Airlines ponovno će započeti domaće letove 11. maja, a potom će početi i sa međunarodnim letovima. Iz ove aviokompanije su poručili da će biti prvi prijevoznik koji će turiste dovesti u Hrvatsku i omogućiti povezanost te zemlje sa svijetom.

U Sjevernoj Makedoniji, slično kao u BiH, nema datuma ponovnog otvaranja međunarodnih aerodroma za komercijalne letove. Makedonsko Ministarstvo saobraćaja i veza saopštilo je da nije dat datum ponovnog otvaranja dva međunarodna aerodroma, u Skopju i Ohridu, jer nije moguće predvidjeti razvoj situacije.

Aviokompanije koje lete prema gradovima širom bivše Jugoslavije dodatno su odgodile pokretanje ili potpuno otkazale nove rute, koje su trebale započeti između marta i sredine juna, kao rezultat pandemije koronavirusa. Jedino je poljski avioprijevoznik LOT, koji je obustavio sve letove do 15. maja, zadržao prvobitne datume predviđene za obnovu letova u regiji.

Prema novim uputama, svi putnici koji budu putovali avionima morat će se testirati na virus Covid-19.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.