NavMenu

Shell smanjuje dividendu prvi put za 80 godina

Izvor: biznisinfo.ba Petak, 01.05.2020. 14:10
Komentari
Podeli
Royal Dutch Shell smanjio je svoju dividendu prvi put u 80 godina i suspendovao sljedeću tranšu programa otkupa dionica u četvrtak nakon kolapsa globalne potražnje za naftom zbog pandemije koronavirusa.

- S obzirom na kontinuirano pogoršanje makroekonomskih izgleda i značajnu srednjoročnu i dugoročnu neizvjesnost, poduzimamo daljnje oprezne korake za jačanje naše otpornosti, podupirući snagu našeg bilansa i podržavajući stvaranje dugoročne vrijednosti Shella - izjavio je izvršni direktor Ben van Beurden, prenosi Reuters.

Počevši od prvog tromjesečja, Shell će smanjiti svoju tromjesečnu dividendu na 16 centi po dionici sa 47 centi u prethodnom tromjesečju.

Pad prihoda

Shell se decenijama ponosio time što nikada nije smanjio dividendu od Drugog svjetskog rata, odupirući se takvom potezu čak i tokom dubokih padova 1980-ih.

Shellov neto prihod u prvom kvartalu koji se pripisuje akcionarima na osnovu trenutnih troškova isporuka (CCS) i isključujući identificirane artikle, pao je 46% u odnosu na godinu ranije, na 2,9 mlrd USD, iznad konsenzusa iznesenog u analitičkom istraživanju kompanije.

Neto prihod kompanije Shell u četvrtom tromjesečju također je iznosio 2,9 mlrd USD.

Kompanija je navela da je smanjila aktivnost na rafinerijskom poslu za do 40% kao odgovor na udar na potražnju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.