NavMenu

Izgradnja vodovoda u Banjaluci u punom jeku - U toku poziv za izradu urbanističko-tehničkih uslova za projekte Voda 2 i Voda 3

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.04.2020. 10:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: muratart/shutterstock.com)Ilustracija
U vrijeme dok traje gradnja više vodovoda na područuju Banjaluke u okviru velikog projekta vodosnabdijevanja Voda 1, počinju i pripreme za realizaciju novih projekata pod nazivima Voda 2 i Voda 3.

U okviru tih aktivnosti, ovih dana raspisana je javna nabavka za izradu urbanističko-tehničkih uslova i projekata za realizaciju projekata Voda 2 i Voda 3, saopšteno je iz Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka.

Kako je navedeno, ovo je još jedan korak ka realizaciji značajnih projekata vodosnabdijevanja i kanalizacije u Banjaluci.

Istovremeno, u okviru projekta Voda 1 u punom jeku su radovi koji su započeti tokom prošle i ove godine.

- Ovaj složeni projekat vodosnabdijevanja i kanalizacije podijeljen je u tri faze i vrijedan je ukupno 25 mil KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kao i 8 mil KM donacije Evropske unije. Kroz projekte Voda 1,2,3 planiramo da obezbijedimo stabilno vodosnabdijevanje za 95% stanovništva Banjaluke – rekao načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Projekat Voda 2, između ostalog, obuhvatiće gradnju vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici srpskih ustanika na Starčevici, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Ulici Braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama, nastavak velikog podsistema Bronzani majdan, pojedine krakove u podsistemu Zvijezda, poboljšanje vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog hana i Verića, te izgradnju kanalizacije u Vrbanji, Adi, Kuljanima, Drakuliću i na Laušu.

U okviru projekta Voda 3, planirano je, između ostalog, da se izgradi rezervoar na Starčevici, sekundarna vodovodna mreža Tunjice 2, Dragočaj i Šargovac, te više vodovoda u selima na području Manjače.

Načelnik Bilčar ističe da su radovi na projektu Voda 1 u punom jeku. On podsjeća da je jesenas počela izgradnja velikog rezervoara na području gornjeg dijela Česme, koji će konačno riješiti problem vodosnabdijevanja ovog naselja, te izgradnji cjevovoda prema Gornjoj Piskavici iz pravca Goleša, što, zaravo, predstvalja nastavak realizacije projekta Crno vrelo. Takođe, u okviru projekta, počela i izgradnja vodovoda u dvije ulice u naselju Lazarevo i u Zelenom viru.

- Ukupno gledajući, za projekat Voda 1 biće izdvojeno 7,8 mil KM, a biće izgrađeno ukupno 56 kilometara nove vodovodne mreže za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika – zaključio je Bilčar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.