NavMenu

Općina Banovići nudi besplatnu savjetodavnu podrška za poduzetnike

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.04.2020. 10:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Općina Banovići obavjestila je obrtnike i poduzetnike sa područja općine da je u sklopu saradnje sa Investicijskom fondacijom Impakt osigurana besplatna savjetodavna podrška koja će biti dostupna za vrijeme trajanja stanja nesreće u Federaciji BiH odnosno dok budu dostupni programi za saniranje negativnih posljedica na poslovanje privrednih subjekata uzrokovanih Covid-19 pandemijom.

Savjetodavna podrška postojećim poduzetnicima i obrtnicima podrazumijeva podršku ekonomista, pravnika i drugih stručnjaka koji će, u saradnji i uz koordinaciju predstavnika Općine Banovići, pružati savjete, informacije i pomoć pri korištenju finansijske podrške koja je raspoloživa na različitim nivoima vlasti u BiH, saopćeno je na općinskom sajtu.

- Uvažavajući negativne posljedice koje Covid-19 ima na poslovanje privrednih subjekata, Općinsko vijeće Banovići je 2. aprila donijelo ukupno četiri odluke kojima je predviđeno oslobađanje pravnih i fizičkih lica na području općine od obaveze plaćanja različitih naknada i taksi iz nadležnosti Općine, za period koji obuhvata april, maj i juni 2020. Osim toga, očekuje se i konačno usvajanje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u FBiH, dok je Agencija za bankarstvo FBiH donijela Odluku o programu mjera, tzv. moratorij na kredite, koje banke poduzimaju sa ciljem ublažavanja efekata pandemije. Svi ovi programi imaju zasebnu administraciju, te iziskuju značajan trud da bi im se pristupilo. Kroz savjetodavnu podršku će se poduzetnicima i obrtnicima pomoći da ostvare prava koja im pripadaju - poručuju iz Općine Banovići.

Svi zainteresovani poduzetnici i obrtnici sa područja općine Banovići koji su zainteresovani za savjetodavnu podršku za prevazilaženje negatvnih posljedica pandemije mogu svoj upit dostaviti putem mejla: info@banovici.gov.ba ili info@impakt.ba. U tekstu mejla odnosno prijavi je dovoljno da napišete vaše ime i prezime, da dostavite podatke o obrtu ili privrednom društvu (naziv, adresu i ID broj), te kontakt detalje (broj telefona).

Pored savjetodavne podrške, zainteresovani će imati pristup platformi www.znanje.berzarada.ba koja sadrži neophodne informacije, formulare i odgovore na najčešće postavljena pitanja o načinima korištenja olakšica/podrške za poduzetnike i obrtnike. Pristup platformi je omogućen samo registrovanim korisnicima, a sama registracija je veoma jednostavna i zahtjeva unos korisničkog imena i šifre.

Mentorski program Impakt dio je programa podrške razvoju poduzetništva i očuvanja radnih mjesta pod nazivom "YEP inkubator poslovnih ideja" koji će se implementirati u 2020. i 2021. godini na području općine Banovići, a u sklopu mjera ekonomskog oporavka i razvoja.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.