Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 30.04.2020.| 09:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bihaćka kompanija razvila prvi mobilni bolnički krevet u BiH

Ilustracija (Foto: Anna Jurkovska/shutterstock.com )
Bihaćka kompanija Č.J. u saradnji s inženjering i konsultantskom kućom Targer Engineering and Consulting iz Sarajeva radi na razvoju novog proizvoda na našem tržištu.

Radi se o prvom domaćem fleksibilnom, sklopivom i mobilnom bolničkom krevetu koji će medicinskom osoblju olakšati rad sa pacijentima, a pacijentima će pružiti udoban i funkcionalan smještaj u toku prevazilaženja zdravstvenih tegoba.

Ideja se rodila u toku smanjenja narudžbi standardnog proizvodnog portfolija ove kompanije uzrokovana redukcijom protoka ljudi i roba u doba trajanja pandemije COVID-19.

Pri odabiru proizvoda za razvoj, u obzir su uzeti faktori kao što su namjena novog proizvoda, potreba za istim u ovom trenutku, kao i njegova komercijalizacija u post kriznom periodu. Također, jedna od osnovnih vodilja je bila da se osmisli i izradi proizvod koji možemo proizvesti brzo, efikasno, kvalitetno iz većinski raspoloživih resursa u BiH.

Od same ideje do razrade i proizvodnje prvog prototipa je trebalo 20 dana. Proaktivnost, konstruktivnost, stručnost i fokusiranost uključenih u projekat rezultirale su prototipom prvog bolničkog kreveta "made in BiH".

Ovaj krevet će pronaći svoju namjenu u bolnicama, poliklinikama, skrbi starih i iznemoglih lica, kao i u kućnoj njezi pacijenata.

Trenutno radimo na unapređenju prvog prototipa, njegovoj elektrifikaciji i kanalima distribucije u BiH, regionu i EU – navode iz kompanije.

Prvi proizvedeni komadi će biti donirani u neke od javnih ili privatnih zdravstvenih ustanova, sa kojima ćemo nastaviti sarađivati u cilju mogućih unapređenja i eventualnog razvoja novih proizvoda prema njihovim potrebama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.