Izvor: Promo | Četvrtak, 30.04.2020.| 09:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Promjenljivo evropsko transportno tržište u doba korone - Kakvi su pokazatelji Timocom barometra?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Tokom krize izazvane koronom u prvom kvartalu 2020. godine došlo je do velikih kolebanja na transportnom tržištu.

Nesigurnost u vezi sa tokom krize izazvane korona virusom dovela je do naglog skoka ponuda tereta na evropskom transportnom tržištu.

- Mnoga preduzeća su u očekivanju zatvaranja granica i drugih ograničenja u vezi sa koronom požurila sa narudžbinama - komentariše Tilman Fecke, poslovni analitičar u kompaniji Timocom neobično visok rast ponude tereta postavljenih do sredine marta na vodećoj evropskoj berzi tereta.

Tako je Timocom u prvom kvartalu 2020. godine zabilježio rast od 16% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Transport iz zemalja EU u pravcu Italije je povećan za 26%, prema Poljskoj čak za 53%. Posebno su tražena bila vozila hladnjače. Tražnja za transportima sa kontrolisanom temperaturom je u špicu bila za 50% veća u odnosu na prethodnu godinu, izveštava vlasnik berze tereta.

Količina tereta sredinom marta opala za više od dvije trećine

Prelomnu tačku rasta od sredine marta obilježava karantin širom Evrope koji je u velikoj mjeri doveo do obustavljanja proizvodnje i, sa izuzetkom trgovine životnim namirnicama, do naglog pada isporuka.

- Uprkos porastu transporta u oblasti životnih namirnica, količine tereta od sredine do kraja marta su opale za više od dvije trećine - izveštava Fecke. - Uporediva situacija još nikad nije postojala prije Vaskrsa. Dnevno je inače kod Timocoma postavljano do 750.000 ponuda tereta i tovarnog prostora.

(Foto: TIMOCOM)

Iako prevoznici tokom karantina grčevito traže naloge kako bi iskoristili svoje kamione, tovarni kapaciteti plasirani na tržište preko Timocoma u prvom kvartalu ove godine su opali. Tako je broj raspoloživih kamiona u prvom kvartalu opao širom Evrope za 3% u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine. U Nemačkoj je broj ponuda vozila opao čak za 15%. Kako je to moguće?

- Primjetili smo da su prevoznici zbog slabe iskorišćenosti kapaciteta povukli sa tržišta dio svog voznog parka -komentariše Timocom-ov PR Gunnar Gburek.

Tako je zbog vanrednog stanja u kojem se svijet nalazi ovih nedelja došlo do distorzija na tržištu. Gburek je, uprkos tome, optimističan.

- Trenutno se primjećuje blagi trend rasta kod ponuda tereta. Međutim, tek u drugom kvartalu će se pokazati kako će se transportna privreda dalje razvijati u smislu pandemije korone.

Transportnim barometrom FreightTech kompanija Timocom od 2009. godine analizira podatke o kretanju transportne ponude i tražnje na berzi tereta integrisanoj u Sistem pametne logistike. Više od 130.000 korisnika generiše na ovaj način svakog dana do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta. Sistem podržava vi[e od 43.000 Timocom-ovih klijenata da pametno, sigurno i jednostavno dostignu svoje logističke ciljeve.

Više informacija o transportnom barometru Timocoma možete pronaći na timocom.rs/usluge/transportni-barometar

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.