NavMenu

Šume RS u plusu, šest gazdinstava u minusu - Prvi kvartal 2020. obilježila obustava isporuke sortimenata

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 29.04.2020. 12:49
Komentari
Podeli
(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Šume RS lani su ostvarile dobit od 4,39 mil KM, a osam organizacionih dijelova ovog preduzeća u svom izvještaju iskazalo je gubitak.

Prema saznanjima Glasa Srpske godinu u minusu završila su šumska gazdinstva Oštrelj iz Drinića, Vrbanja Kotor Varoš, Majevica Lopare, Lisina Mrkonjić Grad, Drina Srebrenica i Borja Teslić. Negativan rezultat imao je i Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju i Centar za gazdovanje kršem.

Najveći gubitak ostvario je Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Doboju i to od 726.266 KM, dok je trebinjski Centar za gazdovanje kršem imao minus od od 251.332 KM.

Kada je riječ o šumskim gazdinstvima najveći gubitak iskazala je Vrbanja i to 531.488 KM, dok je Oštrelj imao minus od 442.681 KM. Slijede ih Borja sa gubitkom od 197.684 KM, Lisina sa 155.447 KM te Drina sa 141.021 KM gubitka. Najmanji minus u poslovanju iskazalo je gazdinstvo Majevica i to od 13.727 KM.

Vršilac dužnosti direktora Šuma RS Slaven Gojković rekao je da je ostvareni rezultat preduzeća u 2019. bolji u odnosu na godinu ranije.

- Imamo šumska gazdinstva koja su poslovala negativno, ali ne želimo da izlazimo sa tim podacima dok Nadzorni odbor preduzeća ne usvoji izvještaj o poslovanju. Za sada možemo reći i da je smanjen broj gazdinstava koja su poslovala sa minusom lani u odnosu na godinu ranije. Posljednji kvartal 2019. bio je poprilično dobar i popravio kompletno stanje u finansijskom izvještaju - rekao je Gojković.

Šume RS su i na startu godine ostvarile dobre rezultate, ali je širenje virusa korona poremetilo planove i sve na neki način stopiralo.

- Pandemija nas je poremetila. Već od polovine marta kupci su počeli da nas obavještavaju da će morati obustaviti isporuku sortimenata. Zbog toga je sve stalo. Mi smo, da bismo prevazišli trenutne probleme, produžili i rok plaćanja. To je donekle ublažilo sve, jer je nastavljena isporuka, ali su se sa druge strane povećala naša potraživanja. Zbog toga imamo i manje priliva sredstava. Sada razmatramo kako da to riješimo i u kojem pravcu da idemo - rekao je Gojković i dodao da zbog svega raste i iznos novca koji duguju opštinama u Srpskoj.

Na početku godine bilo je riječi i da će biti smijenjeni direktori gazdinstava koja su poslovala negativno, ali je pojava virusa korona smjenu gurnula u drugi plan.

Nadzorni odbor

Sjednica Nadzornog odbora Šuma RS na kojoj je trebalo da bude razmatran izvještaj o poslovanju preduzeća za 2019. godinu bila je zakazana za 16. mart, ali je odgođena.

- Sjednica je odgođena zbog virusa korona i za sada nemamo najavu kada će biti održana - rekla je predsjednica Nadzornog odbora Šuma RS Biljana Marković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.