NavMenu

Najduži pješačko-biciklistički most u Evropi nalazi se između Sremske i Mačvanske Mitrovice

Izvor: Gradnja.rs Srijeda, 29.04.2020. 09:19
Komentari
Podeli
Most Svetog Irineja (Foto: Rajko Karišić)Most Svetog Irineja
U poslednjih godinu dana, jedna od glavnih preokupacija Beograda i Novog Sada su pješačko-biciklistički mostovi. Novi Sad je imao dva konkursa, jedan za most preko kanala DTD i drugi preko Dunava, dok je u Beogradu aktuelan most između Bloka 70 i Ade.

Ali pomalo je nepoznanica, ne samo široj populaciji već struci, da Srbija već više od 25 godina ima najduži pješačko-biciklistički most u Evropi! Taj most premošćava Savu i spaja Sremsku i Mačvansku Mitrovicu.

Sve počinje 70-ih godina, kada država odlučuje da mostom spoji dva grada "blizanca", koji su nikli na dvije obale rijeke Save.

Država je tih godina izgradila most, sa priključnim saobraćajnicama, ali na krajevima grada (kompleksna struktura nije mogla da bude izvedena u centru), što decenijama nije odgovaralo stanovnicima sa obje obale, koji su za prelazak morali da kruže nekoliko kilometara.

Inicijativa za izgradnju novog mosta, ovaj put pješačkog, koji bi u potpunosti zadovoljio potrebe spajanja dva grada, nastaje krajem 80-ih godina. Za idejnog tvorca izabran je građevinski inženjer akademik Nikola Hajdin, a izgradnja mosta započinje 1990. godine. Zbog ratnih godina, most je završen tek krajem 1993. godine, a svečano otvoren 1994.

Most između dvije Mitrovice (Foto: Rajko Karišić)Most između dvije Mitrovice
Inženjer Hajdin je ponudio veoma jednostavno rješenje, u kojem dva armirano-betonska pilona kosim kablovima nose ostatak konstrukcije mosta. Da bi razdaljina bila što efikasnije savladana, piloni su postavljeni na 35 metara od obale, pri čemu je raspon između njih dosegao 192,5 metra, učinivši da sa ukupnih 262,5 metra postane najduži viseći pješački most u Evropi. Zanimljiva je i njegova širina, koja iznosi samo 5,5 metara.

Ime Most Svetog Irineja dobija po jednom od hrišćanskih mučenika, koji su u doba rimskog Sirmijuma, pogubljeni bacanjem sa tadašnjeg Artemidinog mosta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.