NavMenu

Gradnja na mjestu izgorjelog beogradskog Depoa kreće u septembru - U planu stambeni i poslovni objekti

Izvor: eKapija/Politika Srijeda, 29.04.2020. 09:16
Komentari
Podeli
Zbog vanrednog stanja prekinuta je procedura za usvajanje planskog dokumenta neophodnog za gradnju stanova i lokala na mjestu izgorjelog tržnog centra u Bulevaru kralja Aleksandra 142.

Taman kada je izgledalo da je na pomolu uklanjanje još jedne prepreke za izgradnju stanova i lokala na mjestu bivšeg tržnog centra "Depo" u Bulevaru kralja Aleksandra 142, koji je prije šest godina nestao u požaru, epidemija virusa korona poremetila je taj plan. Javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije za taj blok od 1,18 hektara, oivičen Bulevarom i ulicama Sinđelićevom, Niškom i Sredačkom, završen je tek što je započet. On je trebalo da traje do 16. aprila, ali tada su otkazani svi javni uvidi u planove generalne i detaljne regulacije i u urbanističke projekte zbog vanrednog stanja.

– Novi termini javnih uvida i javnih sednica Komisije za planove biće objavljeni u sredstvima javnog informisanja, u trenutku kada budu stvoreni uslovi za nesmetan rad i pravilno sprovođenje procedure – naveo je Marko Stojčić, gradski urbanista, a preneo Beoinfo.

Kada će ta procedura biti nastavljena, zasad niko ne zna, kao što niko ne može da precizira kada će se u skupštinske klupe vratiti gradski odbornici koji po okončanju javnog uvida nacrt plana detaljne regulacije usvajaju u parlamentu Beograda.

Ono što investitor BKA development može da potvrdi jeste to da oni nisu digli ruke od ovog projekta niti su ga odložili za sledeću godinu. Planiraju, kaže za Politiku direktor te kompanije Miša Marković, da gradnju započnu u septembru.

– Konzorcijum izraelskih firmi Yossi Avrahami i Almogim holdings stoji iza projekta "Depo" i mi smo u finansijskom, operativnom i svakom drugom smislu spremni da otvorimo gradilište čim to bude moguće – kaže Marković.

Izradu planskog dokumenta naručio je BKA development koji je pre tri godine kupio "Depo" za 4,15 mil EUR. Uz Bulevar kralja Aleksandra moći će da zida zgrade maksimalne visine 32 metra, odnosno objekte od osam spratova i s potkrovljem, dok će na dve etaže biti lokali i drugi komercijalni sadržaji. Površina budućeg kompleksa predviđena je na oko 14.000 kvadratnih metara.

Od uslova gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture zavisi i to šta će investitor na toj lokaciji morati da sačuva i kako će to uklopiti u budući kompleks. Jer, tamo se nalazi zaštićeni tramvajski depo – prvi objekat podignut za smještaj i održavanje vozila javnog gradskog saobraćaja u Beogradu i Srbiji. Njegova izgradnja omogućila je da 14. oktobra 1892. godine bude otvorena prva tramvajska linija Kalemegdan – Slavija, kojom su saobraćala vozila na konjsku vuču.

BKA development do sada nije otkrivao detalje za tu prestižnu lokaciju osim da budući luksuzni kompleks projektuju srpsko-izraelske arhitekte. Kada ju je kupio, Marković je rekao su da će to biti "još jedan ukras Beograda" i najavio početak gradnje za 2018. godinu. Ambiciozne prognoze nisu se ostvarile ni zbog toga što je za tu poziciju, prekoputa zgrade Opštine Zvezdara, nedostajao planski dokument, čiju je izradu Skupština grada odobrila pre dve godine, rani javni uvid okončan je u februaru 2019.

Kako je eKapija već pisala, površina obuhvaćena Planom detaljne regulacije iznosi oko 1,16 hektara, a na njoj je planirana izgradnja stambenih i poslovnih objekata, do šest spratova uz Bulevar kralja Aleksandra, kao i stambenih objekata uz Nišku ulicu od četiri sprata i potkrovlje.

Prostor nekadašnjeg Depoa prodat je 2017. na javnoj aukciji, po ceni od 4,15 mil EUR. Kako je saopštio gradski Sekretarijat za imovinske i pravne poslove, imovina je prodata kompaniji BKA development, koja je bila najpovoljniji ponuđač.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.