NavMenu

Od jeseni Toplane Sarajevo počinju 24-satni režim grijanja

Izvor: eKapija Utorak, 28.04.2020. 10:44
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Vedrana Džudža)Sarajevo
Za narednu grijnu sezonu, od oktobra 2020. godine, KJKP Toplane Sarajevo najavile su 24-satni režim zagrijavanja početkom nove sezone grijanja. Direktor ovog preduzeća Berin Alagić kazao je da su razmotrili sve opcije kako sistem održati stabilnim pored svih problema i rizika kada je riječ o infrastrukturi.

- Služba Razvoja dala je prijedlog da se napokon razmotri i opcija 24 sata grijanja, kako to rade i druge toplane u regiji i šire. Početkom godine smo započeli sa testiranjem kotlovnica sa ciljem osiguravanja grijanja korisnika 24 sata, uz poseban režim, čime bi se obezbijedila i dodatna ušteda u potrošnji plina, kao i smanjenje broja intervencija na popravkama tokom sezone. Na ovaj način korisnici će grijanje imati 24 sata, sa čim ćemo postojeći sistem učiniti efikasnijim bez obzira na njegovu starost. Dosadašnji rezultati testiranja su pozitivni čime bismo u potpunosti promijenili koncept rada postrojenja i kao što smo naveli značajno smanjili rizike u broju kvarova kao i optimizirali potrošnju gasa - pojašnjava Alagić.

Kada je riječ o snižavanju cijene centralnog grijanja s obzirom na smanjenje i cijene prirodnog gasa, Alagić navodi da je Vlada Kantona Sarajevo ta koja određuje cijenu grijanja, a ne Toplane, piše agencija Patria.

- Manje više je poznato da se zagrijavanje vrši putem tople vode koja se zagrijava prirodnim gasom. Kako gas učestvuje u ukupnim troškovima preduzeća oko 63%, logično je da svakapromjena cijene gasa iziskuje istovremeno korekciju i usklađivanje cijene centralnog grijanja sa cijenom prirodnog gasa. Na dan 30. aprila 2019. godine cijena prirodnog gasa je iznosila 0,575 KM/sm3, nakon čega je ista poskupila za 29,9 %, ali ne i prema Toplanama, jer je Kanton Sarajevo subvencirao tu razliku prema dobavljaču prirodnog gasa. Onog momenta kada cijena prirodnog gasa prema Toplanama bude promijenjena u odnosu na trenutnu cijenu, tog momenta ćemo prema Vladi Kantona Sarajevo pokrenuti proceduru usklađivanja cijene - kazao je direktor Toplana.

On je kazao da je subvencioniranje Vlada Kantona Sarajevo dogovorila zaključno sa aprilom tekuće godine, a kalkulacije cijene će ići po većoj ulaznoj cijeni prirodog gasa zbog čega će od Vlade tražiti da se nastavi subvencioniranje kao do sada kao prvu i najbolju opciju za korisnike ili da se razmotri aktuelna cijena grijanja.

- Greške koje su učinjene u bliskoj prošlosti kada je ulazna cijena gasa bila veća od same cijene grijanja, što je prouzrokovalo i gubitak Toplana od preko 80 mil KM iznad visine kapitala, se ne smiju ponoviti jer je već učinjena ogromna šteta na račun Toplana što svakodnevno predstavlja i veliki rizik za preko 160.000 naših korisnika.

Kada je riječ o novim projektima u saradnji sa potencijalnim strateškim partnerom, slovenačkom kompanijom Petrol, Toplane imaju priliku da uđu u zajednički četverogodišnji projekat koji će kao krajnji rezultat Toplanama Sarajevo donijeti uštedu u potrošnji prirodnog gasa 5-8% trenutne potrošnje, kao i smanjenje emisije CO2 u količini od 77.000 tona.

- Procenat smanjenja potrošnje prirodnog gasa znači da bi Toplane uštedile između 1,5 i 2,3 mil KM na godišnjem nivou, a smanjenje emisije CO2 bi bilo ekvivalentno smanjenju zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo koje prouzrokuje oko 50.000 automobila, što je sigurno značajan korak u smanjenju ukupnog zagađenja zraka. Strateški bitan projekat za budućnost Toplana, ali i Kantona Sarajevo i svih njegovih građana - zaključio je Alagić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.