NavMenu

Nakon RS povećanje cijena naftnih derivata i u FBiH: Gorivo poskupljuje za pet kf

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 14.01.2010. 09:44
Komentari
Podeli

Naftni derivati u Federaciji poskupjeli su do pet feninga, dok je korekcija cijena u RS-u išla i do deset feninga kao rezultat povećanja cijena nafte na svjetskoj burzi. Ovo je prvo poskupljenje goriva u ovoj godini, a mnogi očekuju kako bi tijekom ove godine moglo biti dosta turbulencija kada su u pitanju cijene naftnih derivata.

“Ovo povećanje rafinerijskih cijena je uzrokovano povećanjem vrijednosti barela na svjetskom tržištu koje je intenzivno u posljednjim danima. Kretanje rafinerijskih cijena je uzrokovalo povećanje cijena naftnih derivata i u svim zemljama okruženja”, rekla je Amela Kečo, tajnica Udruženja naftaša FBiH za Dnevni list.

Tako će u Federaciji eurodizel poskupjeti za pet feninga, loživo ulje za pet feninga, MB 98 za tri feninga te BMB 95 za tri feninga. “Korekcija cijena se očekuje u idućim danima na benzinskim pumpama nakon što Federalno ministarstvo trgovine ovjeri zahtjev distributera za povećanje cijena”, kazala je Kečo.

Naftni derivati u RS-u poskupjeli su još jučer, zbog istog razloga koji navode i naftaši iz Federacije. “Cijene u rafinerijama su u zadnjih petnaestak dana otišle za oko 10 feninga i očekujemo još izvještaje sa svjetskih burzi”, istaknuo je predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih postaja u RS-u Vojin Mitrović.

Iz Udruženja potrošača poručuju kako će ovo, ali i druga najavljena poskupljenja energenata uskoro dovesti do skoka cijena osnovnih životnih namirnica. Upravo ova udruženja najžešći su kritičari naftaša u BiH, jer smatraju kako ostvaruju ekstra profit te diktiraju cijene bez ikakvog nadzora. Svoje tvrdnje potkrjepljuju činjenicama kako u našoj zemlji poskupljenja goriva idu svaki put kada skoče cijene u svijetu, a kada je u pitanju pojeftinjenje, onda se čeka nekoliko pojeftinjenja u svijetu da bi spustili cijenu za nekoliko feninga. Ukoliko se ostvare ove najave domino efekta poskupljenja, naše građane već u tijekom januara očekuje novi udar na džepove.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.