NavMenu

Proizvodi s oznakom geografskog porijekla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Izvor: Agroklub Ponedjeljak, 27.04.2020. 09:48
Komentari
Podeli
(Foto: nata-lunata/shutterstock.com)
Potrošači u zemlji, a posebno u inostranstvu sve više cijene proizvode koji imaju ovu oznaku, pokazalo je istraživanje koje je objavila Evropska komisija.

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i pića čija su imena zaštićena oznakom geografskog porijekla (ZOGP) imaju jaku ekonomsku korist za proizvođače i to ponajviše u marketingu, pokazalo je istraživanje koje je objavila Evropska komisija.

Ove su oznake dio EU-ovog sistema prava intelektualnog vlasništva, a pomoću njih se na zakonit način ono štiti od imitacije i zloupotrebe.

Studija sprovedena na 3.207 proizvoda, koliko ih je bilo zaštićeno krajem 2017. godine, otkrila je da oni zajedno predstavljaju prodajnu vrijednost od 74,76 mlrd EUR što je u prosjeku dvostruko više nego za slične proizvode bez certifikata.

Vina - najznačajniji proizvodi ove oznake

Potrošači u zemlji, a posebno u inostranstvu sve više cijene proizvode koji imaju ovu oznaku. Od 3.207 proizvoda u 2017. godini, 49% su bila vina, 43% poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i 8% alkoholna pića.

Vina su najznačajniji proizvod kako u pogledu ukupne prodajne vrijednosti (51%), tako i trgovine izvan EU (50%).

Komesar Evropske unije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je kako ova oznaka pokazuje bogatstvo i raznolikost proizvoda koje naš poljoprivredni sektor može ponuditi.

- Proizvođači imaju sa geografskom oznakom ogromne prednosti na tržištu jer sve više kupaca traže autentične proizvode i spremni su dati i veću cijenu za njih.

Prihodi od prodaje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i pića čije je nazive Europska unija zaštitila oznakama iznose 74,76 mlrd EUR, a više od petine tog iznosa ostvaruje se izvozom izvan EU. Istraživanje je utvrdilo da su Sjedinjene Države, Kina i Singapur najbolja odredišta za EU proizvode s ovom oznakom te da tamo odlazi polovina izvoza.

- Zaštitom proizvoda širom svijeta sprječavamo lažnu upotrebu naziva i čuvamo njihovu dobru reputaciju. Geografske oznake štite lokalnu vrijednost na globalnom nivou - rekao je Wojciechowski.

Razlika između ZOGP-a i ZOI-a

Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) i zaštićena oznaka geografskog porijekla (ZOGP) razlikuju se prvenstveno po postotku obveznog udjela sirovina porijekla s određenog područja ili po tome koje se faze proizvodnje moraju odvijati u određenoj regiji. Neke su od poznatih ZOGP oznaka Bayerisches Bier, Champagne, Irish Whiskey, masline Kalamata, Parmigiano Reggiano, Poljska votka, Queso Manchego i Roquefort.

Oznakom garantovano tradicionalni specijalitet (GTS) ističu se tradicionalni aspekti, kao što su tradicionalna metoda proizvodnje ili tradicionalni sastav, bez povezanosti s konkretnim geografskim područjem. Neki od primjera poznatih garantovano tradicionalnih specijaliteta je riba Bacalhau de Cura Tradicional Portuguesa, italijansko jelo Amatriciana tradizionale, nizozemsku usoljenu haringu Hollandse maatjesharing i pivo Kriek.

Do kraja marta 2020. zaštićena su ukupno 3.322 proizvoda oznakom geografskog porijekla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.