NavMenu

U Panonu iz Crvenke proizvodi se 30.000 litara etil-alkohola dnevno - Za mjesec dana novi pogon za alkohol na bazi žitarica

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 27.04.2020. 09:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Kreuz_und_Quer)Ilustracija
U pogonu fabrike etil-alkohola Panon u Crvenki, koji je nedavno pokrenut, dnevno se proizvodi 30.000 etil-alkohola, od 96 i 70%, koji proizvode na bazi melase, a za mjesec dana pokrenuće drugi pogon, gdje će dnevno proizvoditi etil-alkohol na bazi žitarica.

Direktor fabrike Julijan Rac objašnjava da sirovinu, melasu, kupuju od fabrika šećera, a potom prerađuju i prave etil-alkohol.

- Imamo dva proizvoda, 96 i 70-postotni. To su biocidi za dezinfekciju površina, ruku i tako dalje. S obzirom na ovu situaciju sa koronavirusom, etil alkohol je najtraženije sredstvo za dezinfekciju i potražnja je naglo porasla - kaže Rac.

Fabrika nije radila pet godina, a pogon za proizvodnju etil-alkohola od melase u remontu je bio od novembra prošle godine i tek su prije nekoliko dana pokrenuli proizvodnju, što se, kako kaže, poklopilo i sa epidemijom koronavirusa, a samim tim i većom potražnjom ovog dezifinsijensa.

Rac kaže da će za mjesec dana pokrenuti i drugi pogon, u kojem će proizvoditi etil-alkohol, ali na bazi žitarica, a kapacitet će biti 15.000 litara dnevno.

- Plan je da krenemo u drugom pogonu na žitarice, s obzirom na situaciju sa melasom, koje trenutno nema dovoljno na tržištu. S te strane smo u prednosti, jer možemo da porkenemo i pogon od žitarica - kaže Rac.

U postupku kupovine Fabrike alkohola Panon iz Crvenke je Lion grup iz Subotice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.