NavMenu

Hrvatska će morati da vrati Evropskoj uniji 400 mil EUR podsticaja zbog nenamjenskog trošenja

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 27.04.2020. 07:25
Komentari
Podeli
Zagreb (Foto: joyfull/shutterstock.com)Zagreb
Hrvatska će najvjerovatnije morati da vrati 3 milijarde kuna (396,8 mil EUR) podsticaja dobijenih od EU, jer je kontrola iz Brisela utvrdila da je samo 2% tih sredstava isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, piše Večernji list.

- Mi smo u Hrvatskoj promašili sve dosadašnje poljoprivredne politike, proizvodimo hrane ispod 45% naših potreba, a čudimo se što su nam sela prazna i što nam mladi odlaze. Na ovakav način kako se donose i sprovode zakoni nije ni čudo što nam se to događa - rekao je vlasnik poljoprivredne firme Agro-palm i potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Antun Vrakić.

On je ukazao da se već sada pojavljuju razni nakupci i prekupci, a sve na štetu seljaka i upozorio na pogrešan smjer hrvatske agrarne politike, za koju kaže da je vode interesne grupe.

- Podižu se podsticaji na puste njive na kojima niko ništa ne proizvodi. Kontrola iz Brisela utvrdila je da je samo 2% podsticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano. I sad traže da se novac vrati za tri godine unazad, milijardu kuna po godini. Prijedlog je da taj povrat snosimo solidarno, ali to ne dolazi u obzir - odlučan je Vrakić.

Dodaje da je Poljoprivredna komora početkom krize koju je izazvala pandemija koronavirusa tražila od Ministarstva poljoprivrede da se napravi spisak koliko čega ima na skladištu i da se vidi koju proizvodnju treba povećati, ali da odgovora nema.

- Nekad smo imali ratne, sada ćemo imati koronaprofitere - zaključio je Vrakić, prenosi zagrebački dnevnik.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.