NavMenu

Ambasada Norveške u BiH donirala 10 EKG uređaja KCUS-u

Izvor: eKapija Subota, 25.04.2020. 12:46
Komentari
Podeli
(Foto: narin phapnam/shutterstock.com)
Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je uručeno 10 EKG (elektrokardiograf) uređaja koje je finansirala Kraljevina Norveške, a nabavku osigurao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Ukupna vrijednost ove donacije u opremi neophodnoj za tretman pacijenata zaraženih koronavirusom je 69.030 KM, a uređaji će biti korišteni za potrebe izolatorija Klinike za bolesti pluća i turbekolozu "Podhrastovi".

- Zahvaljujemo se Kraljevini Norveškoj, gospođi Ambasadorici i, naravno, UNDP-u, koji su nam pomogli u nabavci 10 aparata za elektrokardiografiju. Aparati će biti korišteni prioritetno za pacijente sa korona pozitivnim nalazom, pacijente koji se nalaze u izolatorijima. Poznato je da smo napravili izolatorij u Podhrastovima, jedan izolatorij pripremni koji do sad nismo koristili, na Građevinskom fakultetu. Dakle, u slučaju priliva većeg broja pacijenata ovakvi aparati bi nam dobro došli za njihovu redovnu kontrolu. Osim toga, aparati će biti korišteni u KCUS-u za sve klinike na koje primamo pacijente koje a priori primamo kao hitne slučajeve, ali i one koji bi mogli biti korona pozitivni - rekla je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Nabavka EKG uređaja je dio podrške borbi protiv pandemije COVID-19 u BiH za koju je Kraljevina Norveške izdvojila 7,5 miliona kruna (oko 1,3 mil KM).

Kraljevina Norveška je do sada finansirala nabaku zaštitne opreme za medicinske radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dok će već sljedeće sedmice biti isporučene zaštitne maske, te medicinska oprema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Kraljevina Norveška je također osigurala sredstva i za nabavku šest respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini.


Norveška Ambasada u Sarajevu i UNDP su 26. marta potpisali sporazum o odgovoru na pandemiju koronavirusa, u okviru kojeg se realizuje nabavka neophodne opreme i materijala. UNDP, kao dio napora Ujedinjenih nacija u BiH, od trenutka proglašenja vanrednog stanja intenzivno radi na pružanju podrške nadležnim domaćim institucijama putem koordinacije pomoći i osiguranja neophodnih sredstava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.