NavMenu

Za grantove iz Challenge fonda prijavilo se 500 firmi

Izvor: eKapija Subota, 25.04.2020. 11:38
Komentari
Podeli
(Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Pet stotina firmi uspješno je apliciralo na peti javni poziv za dodjelu grantova iz Challenge fonda za inovativne poslovne ideje koji je zatvoren 15. aprila, saopšteno je na sajtu Razvojne agencije RS.

Inicijalnih 750.000 EUR namijenjena su zrelim privrednim subjektima, kao i startapima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

I ovaj put odabrani korisnici iz kategorije startapa, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, mogu dobiti maksimalni iznos granta do 10.000 EUR, dok korisnici iz kategorije zrelih privrednih subjekata do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 EUR.

Aplikanti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci. U toku je prva faza evaluacije pristiglih prijava, dok je minimalni broj bodova koji projekat mora osvojiti da bi prošao u drugu fazu evaluacije 60. Nakon procesa evaluacije biće izvršen konačan izbor ideja koje će biti podržane bespovratnim sredstvima Challenge fonda.

Na prethodna četiri javna poziva prijavila su se čak 2.074 privredna subjekta iz BiH i Švedske. Do sada je 63 korisnika realizovalo projekat za čiju realizaciju je bilo predviđeno oko 1.4 miliona EUR granta. Njihovom realizacijom otvoreno je preko 300 novih radnih mjesta.

U toku je realizacija 70 projekata za čiju realizaciju iz Challenge fonda je predviđeno oko 1.6 miliona EUR.

Dosadašnja realizacija projekta pokazala je da Bosna i Hercegovina ima značajan inovativni potencijal i da su unapređenja i poboljšanja poslovnih procesa, kreiranje novih proizvoda i usluga mogući u svim sektorima i svim poslovnim subjektima.

Među podržanim idejama ima i onih iz oblasti IT kao što su inovativni hardver i softver za pametne instalacije, inovativna veb platforma za plasman domaćih proizvoda, ali i projekata koji na inovativan način zbrinjavaju otpad iz primarne proizvodnje čime doprinose očuvanju životne sredine i istovremeno stvaraju nove proizvode. Challenge fond podržao je i uvođenje novih tehnologija u preradi hrane, metalskoj i drvnoj industriji, poput inovirane tehnologije sačmarenja ili konstruisanja potpuno nove mašine za ugaono savijanje limova, kao i projekte zahvaljujući kojima je unaprijeđen proces proizvodnje i kreirani novi inovativni proizvodi koji su pronašli mjesto i na tržištu Švedske, Njemačke, Norveške, Rumunije, Slovačke...


Challenge fond uspostavljen je u okviru projekta Challenge to Change - C2C ukupne vrijednosti oko 5 mil EUR koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u BiH, a koji kroz pet godina provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske (RARS). Partner u projektu je i region Ostergotland, Istočna Švedska.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.