NavMenu

Ljenčarenje je opasno - Fizička neaktivnost za 30 dana može da izazove ozbiljne probleme

Izvor: Bašta Balkana Subota, 25.04.2020. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Supavadee butradee/shutterstock.com)Ilustracija
Stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta (KIF) upozoravaju na velike probleme koji mogu da dođu pošto se više od 30 dana ne praktikuje fizička neaktivnost, a istraživanje sprovedeno za cijeli svijet pokazuje značajan pad aktivnosti ljudi tokom pandemije izazvane širenjem koronavirusa.

U Hrvatskoj je zabilježeno smanjenje aktivnosti na otvorenom od 21% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

- Nakon samo 30 dana fizičke neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i nerava, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustina kostiju i količina mišića - upozorio je docent Kineziološkog fakulteta dr. sc. Maroje Sorić, prenosi Hina.

Vanredni profesor na KIF-u i kondicioni trener hrvatske fudbalske reprezentacije Luka Milanović rekao je da postoji stručni konsenzus oko minimalne količine kretanja u jednom danu, a procijenjena je na 5.000 koraka.

Deset hiljada koraka se smatra optimalnom količinom kretanja. Drugim riječima, 5.000 koraka za preživljavanje, a 10.000 za kvalitet života.

Trenutno se nalazimo u začaranom krugu smanjene tjelesne aktivnosti koja nam oslabljuje imunitet i tako nas čini podložnijim zaraznim bolestima.

Ta ista fizička neaktivnost nas vodi i prema hroničnim nezaraznim bolestima, zbog kojih u ovoj pandemiji možemo biti životno ugroženi, istakao je Milanović.

Hrvatski kineziolozi upozoravaju da nakon dvonedeljne neaktivnosti značajno opada maksimalan prijem kiseonika, ali ako opterećenja dolaze u pravo vrijeme, adaptacija će biti pozitivna.

Za početak tog pozitivnog prilagođavanja dali su i nekoliko preporuka:

– Pokušajte svakih 30-60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem.


– Zavolite stepenice – 10 spratova dnevno za početnike, a 20 i više spratova za napredne.

– U slučaju dugog sedenja ili ležanja napravite nekoliko vežbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnim.

– Svaki dan vježbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutnoj tjelesnoj formi.

– Uključite vježbe disanja. Vodite računa o uravnoteženoj ishrani, unosu tečnosti i kvalitetnom snu.

Kineziolozi ističu da je ovo idealno vrijeme za promenu i podizanje nivoa aktivnosti, ako ste u prethodnom razdoblju bili manje aktivni, jer za nekoliko nedelja očekujemo vraćanje mnogih obaveza koje su tražile izlazak iz kuće.

Preporučuju najmanje 5.000 dnevno i podsjećaju da se telo može aktivirati i tokom svakodnevnih aktivnosti, kao što su telefonski razgovori.

Istraživanja pokazuju da se tokom jednog minuta telefonskog razgovora može napraviti oko 80 koraka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.