Izvor: Capital | Petak, 24.04.2020.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NOVALIĆ: Deficit u budžetu 777 mil KM

Fadil Novalić
Fadil Novalić
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da deficit u budžetu FBiH iznosi 777 mil KM, te naglasio da je došlo do značajnog pada prihoda koji je doprinio velikom deficitu.

Obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Novalić je rekao da će od MMF-a Federacija dobiti 400 mil KM.

Prema njegovim riječima, FBiH će se zadužiti kod Svjetske banke u iznosu od 55 mil KM, radi jačanja bankarskog sektora, dok će 100 mil KM biti prikupljeno na osnovu prodaje zaduženja javnih preduzeća, a 400 mil KM će iznositi domaće zaduženje putem emisije obveznica.

Obrazlažući rebalans budžeta koji je Vlada FBiH usvojila prošle sedmice, u iznosu od 5,5 mlrd KM, Novalić je rekao da je ovogodišnji budžet povećan za oko 11,2%.

On je istakao da je najznačanija stavka rebalansa budžeta 500 mil KM Fondu za stabilizaciju privrede koji je sastavni dio zakona o ublažavanju posljedica za privredu.

- Planirano je i 20 mil KM za uspostavljanje garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 mil KM, alociranih u ovoj banci po osnovu komisionih poslova, kreiralo potencijal od 100 mil KM, čime je omogućeno finansiranje garancije u iznosu od 500 mil KM Fondu - rekao je Novalić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.