NavMenu

ERS ostvarila istorijsku dobit od 33 mil KM - U 2020. planirane investicije od 663 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 24.04.2020. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Matično preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) imalo je rekordne prihode u 2019. od čak 497 mil KM koje prati najveća dobit od osnivanja ovog preduzeća od čak 33 mil KM, navodi se u finansijskom izvještaju koji je u posjedu portala Trebinjelive.info.

Ovo su najveći prihodi i najveća dobit ovog preduzeća u sistemu ERS, a samo dobit je, u odnosu na 2018. godinu, veća za čak 31 mil KM.

Generalni direktor ERS-a Luka Petrović rekao je za TrebinjeLive.info da je riječ o veoma uspješnoj godini, iako se zna da tokom cijele prošle godine nije proizveden nijedan megavat električne energije u hidroelektrani Dubrovnik u Platu, a da je termoelektrana Gacko imala skoro tromjesečni kapitalni remont.

- Osim rekordnih prihoda, smanjeni su i svi troškovi i urađena je konsolidaciji preduzeća, što je bio jedan i od naših glavnih ciljeva. Ukupni rashodi Matičnog preduzeća za 2019. iznose 461 mil KM, dok su u 2018. bili 475 mil KM - naveo je Petrović.

Petrović je istakao i da u 2020. očekuje rekordne prihode, ali i dobit, međutim, pandemija novog virusa korona mogla bi ostaviti značajne posljedice.

- Planirali smo prihode od oko 544 mil KM, ali i dobit od 43 mil KM. Međutim, za očekivati je da dođe do odstupanja, jer je riječ o ozbiljnoj prijetnji po ne samo našu, nego i svjetsku ekonomiju - kazao je Petrović.

On je najavio da će se eventualni rebalans poslovanja za 2020. raditi nakon analize drugog kvartala poslovanja.

- Ukupna investiciona ulaganja ERS-a za ovu godinu planirana su u iznosu 663 mil KM, od toga 370 mil KM se odnosi na proizvodna preduzeća, a 73 mil KM na distributivna preduzeća - pojasnio je Petrović.

Najznačajni investicioni projekt je izgradnja sistema Gornjih horizonata, odnosno nastavak radova na izgradnji Hidroelektrane Dabar, za koju je u ovoj godini planirano ulaganje od 177 mil KM, dok je za betonsku oblogu tunela Fatničko polje-akumulacija Bileća predviđeno 5,6 mil KM, a radiće se i na pripremnim radovima za početak izgradnje solarne elektrane na Zupcima kod Trebinja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.