NavMenu

Uvoznici novih automobila žele značajniju ulogu u uvozu rabljenih auta - BiH na cestama treba tehnički ispravne automobile

Izvor: Fena Utorak, 12.01.2010. 16:29
Komentari
Podeli

Ovlašteni uvoznici novih automobila u BiH trebaju imati značajniju ulogu u reguliranju pitanja koja se tiču uvoza rabljenih vozila, jer oni imaju direktnu vezu s proizvođačima, a posebno kada je u pitanju provjera ispunjavanja propisanih kriterija o normi izduvnih gasova te, stoga, trebali bi biti i prva instanca koja bi izdavala dokument o ispunjavanju te norme, zaključeno je na sastanku Odbora vozila Vanjskotrgovinske komore BiH, održanom 12. januara 2010. godine u Sarajevu.

"Uvoznici imaju informatičku vezu s proizvođačima i oni su spremni da u potpunosti urade taj posao, dok smatramo da to neka druga institucija ne može tehnički uraditi. Pravilnikom o homologaciji je reguilrano da je uvoznik prva instanca koja daje jedan dokument kod uvoza rabljenih vozila, a to je izjava o usklađenosti proizvoda s evropskim standardima", rekao je Emgijad Bešlija, član Odbora vozila i produkt trener u ASA Autu.

Ujedinjeni u prostorijama ASA grupacije, predstavnici uvoznika su danas ponovo od nadležnih institucija zahtijevali da se zbog sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, kao i zbog zaštite okoliša kao primarno ograničenje uvede ekološka norma Euro 4.

Istaknuto je da imaju nekih saznanja da će novom odukom o uvozu rabljenih automobila biti regulirano da se kao jedina restrikcija prilikom uvoza rabljenih vozila koristi norma izduvnih gasova Euro 3.

Norma izduvnih gasova Euro 4, za koju se zalažu uvoznici, kako je rečeno, primjenjuje se od 1. januara 2005. godine i ona podrazumijava, uvoz rabljenih automobila koji su stari najviše skoro šest godina, dok bi norma Euro 3 podrazumijevala uvoz automobila starih po 10 godina, pa možda i nešto više.

Uvoznici smatraju da je norma Euro 4 evropski standard koji se primjenjuje u zemljama regiona, a koji bi i BiH trebala slijediti.

Istaknuto je da BiH na cestama treba tehnički ispravne automobile i da ne smije biti odlagalište evropskog automobilskog smeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.