NavMenu

BiH na korak do izvoza svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju - Košarac traži podršku EU za izvoz žive stoke na tržišta trećih zemlja

Izvor: biznisinfo.ba Četvrtak, 23.04.2020. 09:01
Komentari
Podeli
Poljoprivrednim proizvođačima iz Republike Srpske i Brčko distrikta biće omogućen izvoz svinjetine na tržište Sjeverne Makedonije nakon što Kancelarija za veterinarstvo BiH izvrši zoniranje i obavijesti makedonsku stranu o tome šta je do sada preduzeto u Srpskoj i distriktu, zaključeno je na jučerašnjem sastanku koji je organizovao resornim ministar u Savjetu ministara Staša Košarac.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa saopšteno je da je uslov za nastavak izvoza svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju ukidanje vakcinacije protiv klasične svinjske kuge.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava entiteta i Brčko distrikta, usaglašeno je da će Kancelarija za veterinarstvo BiH izvršiti zoniranje, te obavijestiti makedonsku stranu da je Republika Srpska završila svoj dio posla i da će distrikt taj proces okončati do 1. maja.

Kada je riječ o izvozu iz Federacije BiH, istaknuto je da će Kancelarija za veterinarstvo BiH u koordinaciji sa nadležnim federalnim ministarstvom u narednih 15 dana riješiti pitanje plana hitnih mjera, kako bi i poljoprivrednicima iz ovog entiteta bio omogućen izvoz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju.

Na zahtjev nadležnih entitetskim ministarstava, na radnom sastanku putem video-linka razmotreno je pitanje vakcinisanja životinja protiv bruceloze i nedostajućih doza vakcina.

Košarac rekao je da će u narednom periodu zatražiti pomoć od Ambasade Švedske u BiH da putem agencije SIDA obezbijedi neophodnih 200.000 doza vakcina protiv bruceloze, budući da se novac za tu namjenu od Evropske komisije očekuje u četvrtom kvartalu ove godine.

S ciljem pomoći domaćim privrednim kapacitetima, juče, 22. aprila, je razgovarano i o problemu ostvarenih viškova proizvodnje i njihovom plasmanu na tržišta trećih zemalja.

U tom kontekstu, Košarac je najavio da će uskoro razgovarati sa predstavnicima Delegacije EU u BiH o mogućnosti da BiH koristi luku Ploče za izvoz žive stoke na tržišta trećih zemalja.

Kada je riječ o mogućnosti izvoza na tržište EU i Kine, Košarac je informisan da je Republika Srpska popunila upitnik za izvoz mesa u zemlje članice EU i Kinu, te da će FBiH u narednom periodu preduzeti iste korake.


Nakon što bude izvršila analiza upitnika oba entiteta, usaglašeno je da će Kancelarija za veterinarstvo BiH kontaktirati Evropsku komisiju i kinesku stranu sa zahtjevima da se dozvoli izvoz mesa iz BiH.

Košarac je rekao da će informisati Delegaciju EU u BiH i kinesku stranu o ovom pitanju, te tražiti mogućnost da nadležne institucije daju saglasnost kako bi se meso proizvedeno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH moglo naći na tržištu EU i Kine.

Radnom sastanku putem video-linka prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić sa savjetnikom Zoranom Maletićem, pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za ruralni razvoj i poljoprivredno savjetodavne službe Nijaz Brković, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta Perica Burgić i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH LJubomir Kalaba.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.