Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.04.2020.| 08:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska komisija sprema 3 mlrd EUR pomoći regionu - Za BiH namijenjeno 250 mil EUR

(Foto: Per Bengtsson/shutterstock.com)
Evropska komisija je usvojila prijedlog paketa makrofinansijske pomoći u iznosu od 3 mlrd EUR za deset partnera iz susjedstva i partnere u procesu proširenja kako bi im pomogla da ograniče negativne ekonomske efekte pandemije koronavirusa.

- Prijedlog se dalje nadovezuje na strategiju Tim Evropa, odnosno, snažni i ciljani odgovor Evropske unije u podršci naporima partnerskih zemalja u borbi protiv pandemije koronavirusa. Riječ je o važnom primjeru iskazane solidarnosti Evropske unije sa ovim zemljama u ovakvim nezapamćenim kriznim vremenima - saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Nakon preliminarne procjene potreba za finansiranjem, prijedlogom se predviđa sljedeća raspodjela sredstava makrofinansijske pomoći: Republika Albanija (180 mil EUR), Bosna i Hercegovina (250 mil EUR), Gruzija (150 mil EUR), Hašemitska Kraljevina Jordan (200 mil EUR), Pokrajina Kosovo (100 mil EUR), Republika Moldavija (100 mili EUR), Crna Gora (60 mil EUR), Republika Sjeverna Makedonija (160 mil EUR), Republika Tunis (600 mil EUR) i Ukrajina (1,2 mlrd EUR).

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik za ekonomiju u interesu građana, istakao je da je podrška susjedima od suštinske važnosti u ovim kriznim vremenima kako bi se očuvala stabilnost cijelog regiona.

- U okviru globalnog odgovora Evropske unije na pandemiju koronavirusa, moramo pomoći našim susjedima da ublaže najteže ekonomske efekte. Ovakvi krizni programi makrofinansijske podrške predstavljaju pomoć za deset zemalja u osiguravanju makroekonomske stabilnosti i zaštiti njihovog stanovništva i privrede tokom krize - dodao je.

Paolo Gentiloni, komesar za ekonomiju, je naglasio da se evropska solidarnost ne smije zaustaviti na granicama Evropske unije.

- U ovakvoj globalnoj krizi ili opstajemo ili nestajemo zajedno. Danas Evropska komisija poduzima odlučan korak kako bi pomogla deset naših susjeda u njihovoj borbi protiv koronavirusa. Pozivam Evropski parlament i Vijeće da što prije usaglase ovaj važan paket - rekao je Gentiloni.

Sredstva iz makrofinansijske podrške će biti na raspolaganju tokom 12 mjeseci u obliku zajmova pod izuzetno povoljnim uslovima kako bi se zemljama pomoglo da zadovolje trenutne, hitne potrebe za finansiranjem. Zajedno s podrškom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sredstva mogu doprinijeti jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora za izdvajanja resursa za zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Ovaj instrument je također dostupan za druge zemlje koje ispunjavaju uslove a imaju problema sa platnoim bilansom.

Prijedlog Komisije trebaju usvojiti Evropski parlament i Vijeće Evropske unije. S obzirom na hitnu potrebu za ovom podrškom, Komisija računa na saradnju suzakonodavaca kako bi se osiguralo ekspeditivno usvajanje prijedloga.

Nakon usvajanja prijedloga, Komisija je spremna isplatiti prvu tranšu što je prije moguće nakon donošenja odluke o makrofinansijskoj pomoći i nakon sporazuma o Memorandumu o razumijevanju sa svakom partnerskom zemljom. Druga rata bi mogla biti isplaćena u četvrtom kvartalu 2020. ili u prvoj polovini 2021. godine, pod uslovom da se mjere politike vezane uz podršku provode blagovremeno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.