NavMenu

Otvorena Krajiška kuća u Banjaluci

Izvor: eKapija Srijeda, 22.04.2020. 13:55
Komentari
Podeli
(Foto: banjaluka.rs.ba)
U Banjaluci je danas, 22. aprila, otvorena Krajiška kuća, prva prodavnica poljoprivrednih proizvoda sa područja naše regije. Na policama ovog objekta nalazi se gotovo 300 proizvoda oko 50 proizvođača domaće hrane sa područja Banjaluke i Krajine.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je svečano otvorio Krajišku kuću, kazao je da je ovo lijep poklon gradu za njegov rođendan.

-Banja Luka je i selo, i poljoprivredna proizvodnja i ruralni razvoj. "Krajiška kuća" je nešto autentično, čime želimo da podstaknemo domaću proizvodnju i promovišemo domaći proizvod – istakao je on.

Kako je naveo, u planu je proširenje ovog objekta odnosno uređenje novih objekata u kojima bi se prodavala roba nešto kraćeg roka trajanja.

-Cilj nam je da se dalje razvija domaća proizvodnja, da imamo standardizaciju i kvalitet što je preduslov da proizvod privuče i domaćeg i stranog kupca – kazao je Radojičić.

On je najavio da je u planu da se Krajiška kuća otvori i u Trebinju, kako bi se proizvodi odavde plasirali i na tržištu gdje tradicionalno ima puno gostiju, saopšteno je iz gradske uprave.

(Foto: banjaluka.rs.ba)
Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Draško Ilić rekao je da su uz veliku podršku Grada, otvorili objekat gdje će naši poljoprivredni proizvođači moći da izlože svoje proizvode.

-Očekujemo uvećanje broja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača i samim tim proizvoda koje će ovdje izlagati. Poljoprivredni proizvođači su dobili mjesto gdje mogu da izlože svoje proizvode, a sugrađani i turisti mjesto gdje mogu kupiti domaći proizvode – zaključio je Ilić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi RS, Boris Pašalić kazao je da je ovo lijepa ideja, koja ima za cilj da dovede u vezu proizvođače i potrošače.

-Aktuelna situacija sa epidemijom korona virusa najbolje je pokazala koliko je važna proizvodnja hrane za jedan grad ili državu – naglasio je Pašalić.

Na policama Krajiške kuće kupci mogu da kupe isključivo domaće proizvode i hranu organskog porijekla, i to: sireve, med, čajeve, sokove, džemove, vina, rakije, suhomesnate proizvode, te veliki izbor kozmetičkih proizvoda kao što su melemi, eterična ulja, biljne kapi i slično.

Trenutno, radno vrijeme biće od 8 do 18 časova radnim danima, kako je i određeno odlukama Štaba za vanredne situacije.

Skupština grada je u decembru prošle godine dodijelila prostor Centru za razvoj i unapređenja sela za osnivanje Krajiške kuće na Bulevaru cara Dušana, preko puta Tržnice.

U blizini Krajiške kuće prošlog aprila je počela sa radom i "Hercegovačka kuća" u Banjaluci, koja nudi posjetiocima proizvode iz velike gastronomske ponude Hercegovine – razne vrste vina, sireva, meda, čajeva, pršuta, slatkog i kiselog programa, kao i prirodnu kozmetiku, proizvedenu bez vještačkih aditiva i aroma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.