NavMenu

Šta se dogodilo na tržištu nafte, ima li razloga za paniku?

Izvor: Indikator Srijeda, 22.04.2020. 09:07
Komentari
Podeli
(Foto: Pix One/shutterstock.com)
Cijena fjučersa američke sirove nafte WTI za majsku isporuku, koja je u ponedjeljak, 20. aprila, uveče zabilježila istorijski dnevni pad od 306% na minus 37,63 USD za barel, oporavila se tokom noći prešavši ponovo na pozitivnu teritoriju.

Ovaj sunovrat, koji će bez sumnje ući u anale kao nesvakidašnji događaj na naftnom tržištu, šokirao je investitore i gurnuo cijene dionica i azijske valute nizbrdo, a medije pokrenuo da potraže odgovor na pitanje - šta se to dogodilo na tržištu "crnog zlata"?

Eksperti kažu da razloga za paniku nema, jer je nakon kratkotrajnog pada ispod nule, izazvanog nedostatkom skladišnih kapaciteta proizvođača i kolapsa tražnje za gorivom, cijena WTI nafte za majsku isporuku porasla za gotovo 39 USD, krećući se ipak na niskom nivou od 1,76 USD za barel, prenosi Reuters.

Tržišni analitičari ovaj cjenovni rollercoaster objašnjavanju prirodom terminskog trgovanja, odnosno činjenicom da se kupovina ugovara za isporuku na određeni datum po cijeni fiksiranoj ugovorom.

Kako ugovaranje isporuka za maj isteklo juče, cijena se obično spušta jer investitori nastoje da preostale količine "očiste" iz svojih knjiga po bilo kojoj cijeni, a pri tome krajnji kupci su obično subjekti poput rafinerija ili aviokompanije čije je poslovanje trenutno u škripcu.

Kao dodatni argument da nema razloga za paniku, navode činjenicu da cijene WTI nafte za isporuku u junu iznose 22 USD po barelu, što vide kao razlog da se odahne.

Ipak, ovaj događaj je apostrofirao razorno dejstvo i intenzitet poremećaja na globalnom nivou izazvan pandemijom koronavirusa, koja je paralisala zemlje i svjetsku ekonomiju, i nagovještava male šanse za njen brz povratak rastu, dodaje britanska agencija.

Tome u prilog govore i informacije da su se u američkoj javnosti rasplamsale polemike o dinamici ponovnog pokretanja ekonomije i oporavka, pri čemu su sve intenzivnija negodovanja protiv daljeg zadržavanja mjera ograničenja kretanja.

Zdravstveni stručnjaci i zakonodavci strahuju da bi Sjedinjene Države mogle da se suoče sa drugim, još smrtonosnijim talasom infekcija ukoliko prerano ublaže vanredne mjere, a druge zemlje, kako se čini, favorizuju oprezan pristup.

- Presušivanje tražnje za naftom izazvano COVID-om držaće tržište pod pritiskom i dalje. Čak i ako se broj infekcija virusom smanji u narednim nedeljama, svijet će još neko vreme plivati u nafti, jer je moguće da će se ekonomije sporije restartovati i raditi onim tempom koji bi garantovao snažan rast potražnje - ocjenjuje Carry Craig, globalni tržišni strateg u kompaniji J.P. Morgan Asset Managament.

S druge strane, sjevernomorska nafta brent, koja se uzima kao reper za formiranje cijena na svjetskim tržištima "crnog zlata", ojačala je noćas za 2% na 26,25 USD po barelu.

Dešavanja s cijenom WTI nafte izazvala su težak pad indeksa na Vall Streetu. Industrijski indeks Daw Jones je pao za 2,44 procenta na 23.650,44 poena, S&P 500 je izgubio 1,79% vrednosti spustivši se na 2.823,16 bodova, a tehnološki Nasdaq Composite je potonuo za 1,03% na 8.560,73 poena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.