Izvor: Indikator | Srijeda, 22.04.2020.| 08:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

NIS stiče potpuno vlasništvo u banjalučkom Jadran-Naftagasu

(Foto: nis.rs)
Naftna industrija Srbije (NIS) stiče isključivu kontrolu nad preduzećem Jadran-Naftagas za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa Banjaluka, proizilazi iz informacije Konkurencijskog vijeća BiH objavljene u Službenom listu BiH, izvještava Indikator.ba.

Krajem prošle godine NIS, koji je inače vlasnik 66% udjela u privrednom subjektu Jadran-Naftagas, antimonopolskom tijelu BiH podnio je zahtjev za prijavu koncentrancije kojom želi postati isključivi vlasnik ovog banjalučkog preduzeća koje se bavi istraživanjem nafte i gasa.

Jadran-Naftagas je osnovan kao zajedničko ulaganje (joint venture) društava NIS i Otvoreno akcionarsko društvo Neftegazovaja Inovacionaja Korporacija Moskva (NeftegazInKor). NIS ima 66% udjela u Jadran-Naftagasu, dok NeftegazInKor ima 34% udjela.

Konkurencijsko vijeće je u rješenju, koje datira iz kraja februara 2020. godine, odbacilo prijavu koncentracije utvrdivši da u osvom slučaju neće doći do sticanja kontrole ili dominantnog uticaja preduzeća NIS nad Jadran-Naftagasom, s obzirom da je NIS odranije vlasnik 66% udjela u osnovnom kapitalu Jadran-Naftagasa.

S tim u vezi, NIS nije bio u obavezi podnijeti prijavu koncentracije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.