NavMenu

Crna Gora će morati dodatno da se zaduži za oko 600 mil EUR

Izvor: Mina Srijeda, 22.04.2020. 08:28
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/geralt)
Crna Gora će, za prevazilaženje posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa, morati dodatno da se zaduži oko 600 mil EUR, ocijenio je dekan Ekonomskog fakulteta, Nikola Milović i dodao da nikada nije postojalo veće opravdanje za zaduživanjem.

On je kazao da će se novim zaduženjem, koje je neophodno, očuvati životni standard građana i izbjeći mjera smanjenja ličnih dohodaka, ali i podstaći ukupna privreda.

- Mi smo u prethodne tri i po godine imali konsolidovanje javnih finansija. Ministar finansija Darko Radunović je trebalo da ubere plodove svog napornog rada za prethodne tri godine. Smanjen je budžetski deficit i u ovoj situaciji je trebalo da dođe do postepenog pada javnog duga, ali globalna pandemija će proizvesti situaciju da će Crna Gora morati dodatno da se zaduži - rekao je Milović za Info biro.

Prema njegovim riječima, procjena je da će kroz aranžman kod Svjetske banke, Međunarodnog moentarnog fonda (MMF), kao i kroz direktna zaduženja, to biti između 550 i 600 mil EUR.

Milović smatra da je paket mjera koji je Vlada već donijela kao i predloženi dodatni paket mjera, koji će biti usvojen tokom ove sedmice, dobar odgovor na novonastalu situaciju.

- Mjere koje su donijete su pravovremene, socijalne, ekonomske i tretiraju i novo zapošljavanje i dat im je karakter kratkoročnih. Moramo povesti računa o njihovoj dobroj implementaciji i monitoringu njihove primjene. Sa kratkoročnih mjera treba preći na strategiju dugoročnog razvoja - naveo je Milović.

On je kazao da očekuje da će procenat pada crnogorske ekonomije biti na nivou koji će zabilježiti ostale evropske države.

- Neka procjena koja je negdje na sredini između procjene MMF-a i onoga što je procjena pada za dio koji se tiče svjetske ekonomije. Ako bismo, u drugoj polovini godine, imali povećanje privredne aktivnosti, ne očekujem da će pad biti toliko drastičan - naveo je Milović.

Kriza se, kako je dodao, jedino može liječiti kroz povećanje privredne aktivnosti.

- Osim predloženog ekonomskog modela koji se odnosi na rast monetarne politike, u smislu kreditiranja banaka i jednog dijela fiskalne politike mjera koje je donijela Vlada, sa aspekta daljeg jačanja investicionog ambijenta i uticaja na buduća kretanja i buduće stope rasta u godinama 2022/23 - kazao je Milović.

On, kao ključ uspjeha na kompletnu reakciju, cjelokupnog crnogorskog sistema u ovom trenutku vidi povjerenje, ističući da je trenutno u središtu svega - pojedinac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.